Åskväder i rörelse – ostadigt väder åtminstone fram till onsdag

Joanna Rinne, jourhavande meteorolog vid Foreca, varnar för att måndagens åskskurar kan föra med sig stora vattenmängder på en mycket kort stund. Arkivbild från förra sommaren. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Måndagens åskväder väntas dra vidare österut natten till tisdag. Däremot håller det ostadiga vädret i sig.

Ett regnområde med åskskurar sträcker sig ända från Helsingfors till en bit söder om Vasa under måndagen. Joanna Rinne, jourhavande meteorolog vid Foreca, varnar för att åskskurarna kan föra med sig stora vattenmängder på en mycket kort stund.

Enligt Rinne rör sig regnområdet långsamt österut under måndagen.

Rinne säger att regnskurarna bidrar till svalare temperaturer. Men i områden där det inte regnar kan temperaturen till och med stiga över 20 grader, till exempel i östra Nyland.

– I regniga områden väntas en temperatur kring 13–15 grader. Men när det väl har slutat regna tar det inte länge innan temperaturen stiger också där.

Enligt Rinne väntas måndagens regn falla i två omgångar. Den senare för inte med sig någon åska.

Under natten till tisdag klarnar vädret i västra och södra Finland då regnområdet drar vidare österut. Rinne säger att de västra delarna av Finland får njuta av mest uppehållsväder på tisdag, men molnigheten varierar och regnskurar kan förekomma.

– I södra Finland kan det tidvis förekomma regnskurar på tisdag. Åskskurarna förekommer främst i de östra delarna av landet.

På tisdag rör sig temperaturen mellan 16–17 grader längs syd- och västkusten.

– Jämfört med tisdagen för inte onsdagen med sig några stora förändringar, säger Rinne.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning