Dundrande start på sommaren i Finland och Sverige – fotograf tog spektakulär bild av Öresundsbron

Blixten slår ner i den ena pylonen på Öresundsbron då ett nytt åskoväder drog in över Skåne på lördagseftermiddagen. Bild: Johan Nilsson/TT

Den första veckan i juni åskade det lika mycket som det normalt gör under hela månaden.

Enligt Meteorologiska institutet har sommaren fått en ovanligt åskfylld start. Enbart under förra helgen träffades landet av över 30 000 blixtnedslag. Mest intensiv var åskan i Södra Österbotten.

En vecka in i juni hade det redan åskat lika mycket som det i medeltal gör under hela månaden.

Finland utsätts för flest åskväder mellan maj och september. Juli är vanligen månaden då det åskar som mest, medan september har minst åska av sommarmånaderna.

Risken att en person träffas av blixten är väldigt liten. Men det händer ändå med ett par års mellanrum att någon mister livet i ett åskväder, uppger Meteorologiska institutet och påminner om att det är säkrast att hålla sig inomhus då det åskar.

Under oväder bör man undvika att röra föremål som leder ström. Mobiltelefonen är säker att använda så länge den inte är kopplad till laddaren. Att sätta sig i bilen ger också skydd – bilens metallkaross leder strömmen runt bilen.

Kraftig åska i Skåne

Också Sverige, och speciellt Skåne, har drabbats av hårda åskoväder som orsakat bränder och andra problem till följd av kraftiga regn och vindar.

I Tyringe i Hässleholms kommun slog blixten ned i ett träd, eller delar av ett träd, som antändes och föll över ett mindre uthus som började brinna, enligt Norra Skåne. En tonårig pojke var nära att råka riktigt illa ut.

– Det var en grabb som var i närheten av åsknedslaget som hade lite problem med hörseln och var skärrad, säger Jan-Olov Fröjdh vid räddningstjänsten i Hässleholm till tidningen.

Richard Lundkvist, presstalesperson i polisregion Syd, bekräftar för TT att pojken inte träffades direkt av blixten.

Vinden på en villa i Nybrostrand i Ystad kommun tog fyr efter ett blixtnedslag på eftermiddagen. Ambulanspersonal skadebedömde en man i 35-årsåldern och ett barn på plats, enligt polisen. Villans brandskador blev omfattande.

Den kraftig åska i södra Skåne gav TT:s fotograf Johan Nilsson tillfälle att fånga ett spektakulärt blixtnedslag i Sveriges högsta byggnadsverk (tv-master undantagna) på lördagen.

Fullträffen satt i en av de fyra 203,5 meter höga pylonerna (högbropelarna) som bär upp Öresundsbron.

Annons: Såhär insjuknar man på din hemort – ta reda på vilken folksjukdom som är hotet för dig

Man mår olika på olika håll i Finland. På kartan kan du se vad man insjuknar i på din hemort! Du kan också testa vilka dina största hälsorisker är. Våra specialister ger också tips för förebyggande av folksjukdomar. 4.2.2020 - 10.49

Mer läsning