Åsikterna går totalt isär om Saara Aaltos chanser i Lissabon – Svenska kvällspressen ratar hennes chanser trots felfritt genrep

Saara Aalto tyckte att måndagens genrep gick bra. Utländska kritiker är oense om hennes chanser, det är främst svenska schlagerexperter som är osäkra på hennes framgång i Eurovisionen. Foto: Markku Ulander/Lehtikuva Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Finlands Eurovisionskandidat Saara Aalto har på måndagen sjungit i genom sitt bidrag på genrepet i Lissabon. Repetitionen gick bra och numret satt som det skulle. Pressen i presscentret gav spontana applåder då Aalto hade sjungit klart.

– Det gick riktigt bra, det var bara en del av pyrotekniken som inte gick som det skulle, säger Aalto direkt efter generalrepetitionen.

Värre gick det för andra medtävlare som var påtagligt nervösa med svajande röster. Värst var det för den redan på förhand segertippade Netta från Israel som fick tekniska problem.

På måndagen klockan 22 finsk tid är det jurysemifinal med betalande publik i arenan. Det är då som alla semifinalister blir bedömda av jurygrupperna. På tisdagen då sändningen börjar är juryns poäng redan räknade. Då är det endast tevetittarna som påverkar resultatet. Därför är genrepen särskilt viktiga.

Ett osäkert kort anser svenska kritiker

Expressens schlagerexpert Andreas Nunstedt sitter i presscentret och skriver recensionerna till tisdagens tidning. Han tror inte att Nettas tekniska problem har någon större betydelse. Däremot är han betänksam inför sitt slutomdöme då det gäller Saara Aaltos "Monsters".

– Israel är det enda bidrag som jag kommer ihåg efter den här långa semifinalen. Israeliskan sitter nog säkert i finalen på lördag. Däremot tror jag att det kan bli tufft för Aalto. Det känns som att hon har en annan låt i huvudet än den som vi hör, säger Nunstedt lite surt.

Aftonbladets motsvarande kollega Markus Larsson tycker att Saara Aaltos nummer har lite för många ingredienser.

– Hon är nog ett gränsfall. Det är alltid kul om det går bra för Finland, men när dansarna ålar omkring i totalitära kläder och låter som mössen i Askungen bådar det inte så gott, ler Larsson.

De två svenska musikkritikerna är kända för att vara sura då de betygsätter bidragen. Många år har Norge varit hackkycklingen. Grannlandet i väst har fått rejäla skottlossningar till kritik. De båda kvällstidningarna brukar så gott som alltid orsaka mediekrig länderna emellan, men i år verkar Finland vara måltavlan.

Röster från Schweiz och Estland hyllar Aalto

Peter Bjurman från en Schweizisk radiokanal är inte alls beredd att hålla med om kritiken.

– Jag tycker att Finland kanske har det snyggaste numret. Det är en iscensättning som kommer att imponera på tevetittarna. Saara Aalto är definitivt i final, säger Bjurman.

Den estniska delegationens presschef Clark Liam är entusiastisk över sitt grannland Finland. Han har ganska nyligen flyttat från Australien, där Eurovision Song Contest är verkligen stort. Liam avfärdar svenskarnas åsikter totalt.

– Saara har utvecklats som artist. Jag har följt henne ett tag. Hon har gått från att vara en Disneyprinsessa med ambitioner, till att bli just den showartist jag alltid önskat att hon skulle bli. Jag blir bara så lycklig att se henne på scen och låten är ju en fullträff. Den har lite av Lady Gaga och Kylie Minogue. Dessutom är det ju bara Finland förutom Israel och Cypern som har en upptempolåt med snygg inramning, säger Liam.

Tisdagens semifinal bjuder på en rejäl finsk överraskning i mellanakten. Norma John, Lasse Piirainen och Leena Tirronen, som representerade Finland i Eurovision Song Contest 2017 med låten "Blackbird", har fått äran att sjunga några strofer i en förinspelad version av Salvador Sobrals segermelodi från i fjol.

På tisdagen får vi se vem som siar rätt. Intrycket i presscentret är ändå att Saara Aaltos Monsters får ett nytt försök i finalen på lördag.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning