Asia Argento: "Jag betalade men trakasserade inte"

Bild: LEHTIKUVA/AFP/Loic Venance

Den italienska filmmakaren och en av galjonsfigurerna för metoo-kampanjen Asia Argento utmålar sin tidigare skyddsling, ex-barnstjärnan Jimmy Bennett som en utpressare i tidningen Hollywood Reporter.

Asia Argento som påstås ha våldfört sig på Bennett på ett hotellrum i Kalifornien för fem år sedan säger nu att pengarna, 380 000 dollar, betalades av hennes pojkvän, den amerikanska tv-stjärnan Anthony Bourdain. Pengarna betalades för att Bennett skulle lämna paret i fred, säger Argento.

Anthony Bourdain begick självmord i juni i år.

Asia Argento har gått i främsta ledet bland de kvinnor som beskyllt den amerikanska filmmogulen Harvey Weinstein för sexuella trakasserier och våldtäkter.

Det var New York Times som tidigare i veckan fick tag på delikat korrespondens mellan Argentos och Bennetts advokater. Bland dokumenten ingick en bild där paret låg i samma säng, hävdar NYT. Ur dokumenten framgick att Argento hade utnyttjat Bennett sexuellt och att denne sade sig ha traumatiserats så svårt av händelsen att han förlorat arbetsförmågan. Bennett var sjutton år när övergreppet påstås ha ägt rum.

"Jag är djupt chockerad och sårad efter att ha läst nyheterna som är fullkomligt falska. Jag har aldrig haft någon sexuell relation till Bennett", uppger hon för Hollywood Reporter.

Hon hävdar att Bennett försökte utpressa henne och att Bourdain, som var mån om sitt rykte då ansåg det vara bättre att betala Bennett än att det blev en utdragen historia i medierna.

Argento anför i ett brev till tidningen att Bennett hade agerat överraskande i samband med att hon tog upp fallet Weinstein i offentligheten. Argento påpekar att Bennett då befann sig i ekonomiska svårigheter och hade vid samma tidpunkt vidtagit rättsliga åtgärder mot sin egen familj som han påstod hade skinnat honom på pengar.

"Bennett kände till att min pojkvän, Anthony Bourdain, hade en stor förmögenhet och hade sin egen reputation som en älskad offentlig person att värna", skriver Argento.

Hon säger sig nu vidta alla nödvändiga åtgärder för att försvara sig själv.

Rose McGowan, skådespelaren som startade metoorörelsen sade i Twitter efter avslöjandena om Argento att hennes hjärta är krossat, men att hon fortsätter sin kamp för offren överallt.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39