Asap Rocky uppträder i Finland på fredag – "Knappast ett problem"

Rakim Mayers, känd under artistnamnet Asap Rocky, får sin dom under onsdagen. På fredag uppträder han på festivalen Blockfest i Tammerfors, där han stod på scen också år 2016. Bild: Patrick Kovarik/Lehtikuva-AFP

Hiphopstjärnan Asap Rocky kan dömas till fängelsestraff i Sverige två dagar innan han ska uppträda på festivalen Blockfest i Tammerfors. Rättslärda tror ändå inte att det innebär juridiska problem.

Domen i det uppmärksammade misshandelsfallet mot hiphopartisten Asap Rocky, som egentligen heter Rakim Mayers, faller på onsdag i Sverige.

Asap Rocky har varit på fri fot sedan den 2 augusti, efter en dryg månad i svenskt häkte. Han lämnade Sverige direkt och har bland annat hunnit spela på Real Street Festival i Kalifornien.

På fredag är den 30-åriga amerikanen inbokad som en av huvudartisterna på Blockfest i Tammerfors, en av Nordens största hiphopfestivaler.

Den stora frågan inför domen är enligt svenska medier om Asap Rocky kommer att tvingas återvända till Sverige. Viktor Banke, advokat på advokatbyrån Dubio, säger till TT att det i så fall krävs att det finns ett fängelsestraff att avtjäna, alternativt en icke frihetsberövande påföljd, såsom samhällstjänst.

I ett sådant fall skulle Asap Rocky teoretiskt sett kunna bli efterlyst om han inte återvänder frivilligt utan går under jorden. Men för en artist som bland annat lever på att turnera är det ett mycket osannolikt scenario, påpekar Banke.

Fängelse osannolikt

Åklagaren yrkar på att Asap Rocky och ytterligare två män ska dömas till sex månaders fängelse för misshandel. Men Dennis Martinsson, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, tror inte att någon av de tre kommer att frihetsberövas på nytt.

– Efter att tingsrätten upphävde häktningsbeslutet så får man väl tolka det som om det finns två rimliga alternativ vid en fällande dom: att det blir villkorlig dom plus böter, eller ett kortare fängelsestraff som då anses vara avtjänat i och med tiden i häktet, säger Martinsson till TT.

Även om det skulle bli en fällande dom är det med andra ord osannolikt att Asap Rocky eller de två andra männen tvingas återvända till Sverige. Att Asap Rocky ska spela i Finland blir därför knappast ett problem.

Kimmo Nuotio, professor i straff- och processrätt vid Helsingfors universitet, är inne på samma linje som sina svenska kolleger.

– Att han inte hållits häktad utan kunnat resa och turnera, och inte har förpliktelse att infinna sig i rätten för att höra domen, tyder redan i sig på att det inte blir en fängelsedom, utan att en eventuell dom verkställs på annat sätt. Jag ser inget problem. Det finns inget reseförbud han bryter mot när han kommer till Finland för att spela, säger Nuotio.

– Men allt det här är spekulationer, då man inte känner till alla detaljer i den misstänkta misshandeln. Vi får helt enkelt se vad domen blir, tillägger han.

Kan få hårdare straff

Frågan om huruvida Asap Rocky och de två andra männen agerade i nödvärn eller inte är centralt för tingsrättens bedömning, menar Dennis Martinsson. Det är inte uteslutet att männen får olika straff om de anses skyldiga.

Åklagaren har sagt att om någon ska dömas hårdare så är det uttryckligen Asap Rocky, då det finns en film som visar hur artisten kastar målsäganden till marken.

Oavsett vad tingsrätten meddelar på onsdag är det inte säkert att historien slutar där, påpekar advokaten Viktor Banke.

– Åklagaren kan överklaga om det blir en dom som är till fördel för de tilltalade, eller vice versa. Det kan så klart bli en hovrättsförhandling.

Misshandelsfallet som ägde rum i slutet av juni har fått oanade proportioner, bland annat för att USA:s president Donald Trump gått in och kritiserat Sveriges sätt att hantera fallet. Det här sågs av många som ett försök från presidentens sida att öka sitt stöd bland afroamerikanska väljare.

Frihetsberövandet av Asap Rocky engagerade också flera världsstjärnor. Ett upprop på nätet som krävde hans frisläppande samlade på kort tid hundratusentals underskrifter. Många av dem som engagerat sig verkar ha utgått ifrån att åtalet hade rasistiska förtecken.

Donald Trump yrkade bland annat på åtgärder av Sveriges statsminister Stefan Löfven, som blev tvungen att påpeka att Sverige har ett rättssystem där en statsminister inte kan gå in och påverka enskilda rättsfall.

Från skivbolagshåll har det emellertid också spekulerats i att misshandelsfallet, hur domen än faller, snarast gynnar Asap Rockys karriär.

Söndag 30 juni: Asap Rocky, som egentligen heter Rakim Mayers, befinner sig i Stockholm för en spelning på hiphopfestivalen Smash x Stadion. Två dagar före spelningen hamnar han och personer i hans följe i bråk med två män i centrala Stockholm.

Tisdag 2 juli: På kvällen uppträder Asap Rocky på Smash x Stadion. Efter spelningen grips han och anhålls. Totalt anhålls fyra personer, en av dem släpps senare.

Fredag 5 juli: Asap Rocky häktas i Stockholms tingsrätt, misstänkt för misshandel. Ytterligare två män, en 23-åring och en 24-åring, häktas på samma misstankar. Tingsrätten bedömer att det finns risk att männen avviker om de inte häktas.

Torsdag 18 juli: Målsäganden delges misstanke för brott. En förundersökning inleds gällande ofredande, misshandel och försök till misshandel.

Fredag 19 juli: Asap Rocky och de andra två misstänkta männen omhäktas.

Måndag 22 juli: Den förundersökning som inleddes mot målsäganden, som misstänks ha blivit misshandlad av Asap Rocky, läggs ned. Åklagaren anser att mannen har agerat inom sin nödvärnsrätt.

Torsdag 25 juli: Asap Rocky och de två andra misstänkta åtalas för misshandel.

Tisdag 30 juli: Rättegången inleds i säkerhetssalen i Stockholm tingsrätt.

Fredag 2 augusti: Huvudförhandlingen avslutas. Asap Rocky samt de två medåtalade försätts på fri fot i väntan på dom som meddelas den 14 augusti. Asap Rocky lämnar Sverige.

Söndag 11 augusti: Asap Rocky gör sitt första scenframträdande efter att ha släppts på fri fot, då han spelar på Real Street Festival i Kalifornien.

Fredag 16 augusti: Asap Rocky ska spela på festivalen Blockfest i Finland.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning