Asap Rocky sitter anhållen i Sverige – ställer in alla spelningar i juli

Asap Rockys stab meddelar att artisten ställer in sina planerade spelningar i Europa månaden ut. Arkivbild från när artisten gästade Bråvalla–festivalen 2015. Bild: Pontus Lundahl/TT

Rapparen Asap Rocky har under sin tid i Kronobergshäktet i Stockholm varit tvungen att ställa in en rad spelningar i Europa. Nu meddelar artistens stab, via den spanska festivalen Sonar, att Asap Rocky ställer in alla framträdanden under sin Europaturné månaden ut.

Rakim Mayers, som den världsberömde hiphopartisten egentligen heter, sitter häktad i Stockholm sedan den 5 juli, på sannolika skäl misstänkt för en misshandel i centrala Stockholm söndagen den 30 juni.

Fakta:

Bakgrund

Söndagen den 30 juni befinner sig hiphopartisten Asap Rocky, eller Rakim Mayers som han egentligen heter, i Stockholm för en planerad konsert på festivalen Smash på Stockholms stadion två dagar senare. Artisten och hans entourage hamnar i bråk med ett par personer på öppen gata i centrala Stockholm.

Videoklipp på händelsen publiceras av den amerikanska nöjessajten TMZ. I klippet ser man bland annat hur en person som kan antas vara Asap Rocky brottar ned en annan person på marken. Efter att videoklippet fått spridning publicerar Asap Rocky två egna klipp på sitt Instagramkonto, där han skriver att han agerat i självförsvar eftersom personerna följt efter och provocerat honom och hans vänner.

Efter konserten på Stockholms stadion förhörs Asap Rocky av polis med anledning av söndagens händelse.

Onsdagen den 3 juli anhålls Asap Rocky, misstänkt för grov misshandel. Ytterligare tre personer anhålls, två av dem misstänka för grov misshandel, och en för misshandel.

Fredagen den 5 juli beslutar tingsrätten att Asap Rocky och ytterligare två personer ska häktas, på sannolika skäl misstänkta för misshandel.

Asap Rockys svenska advokat Henrik Olsson Lilja överklagar häktningsbeslutet till både hovrätten och Högsta domstolen, men får avslag.

Asap Rocky och ytterligare två personer förväntas sitta kvar på Kronobergshäktet i Stockholm till åtminstone den 19 juli, då åtal ska vara väckt.

Under tiden i häkte har en rad internationella artister krävt att Asap Rocky ska släppas eller hotat med bojkott av Sverige.

Ett uppror på sajten change.org, som riktar sig till svenska myndigheter och kräver att Asap Rocky friges, har samlat in en halv miljon underskrifter.

"Asap Rocky sitter anhållen i Sverige för en okänd tid framåt, efter att ha agerat i självförsvar i samband med ett gräl. Med anledning av denna olyckliga händelse tvingas han ställa in sina festivalspelningar månaden ut", skriver artistens stab i ett uttalande, som publicerats på Sonar-festivalens officiella Instagramkonto.

Videoklipp på händelseförloppet har fått stor spridning på nätet, och Asap Rocky har själv lagt ut klipp från delar av händelsen. Själv menar han att han agerat i självförsvar.

Asap Rockys svenska advokat Henrik Olsson Lilja har överklagat häktningsbeslutet till både hovrätten och Högsta domstolen, men har fått avslag.

Åtal ska vara väckt senast den 19 juli.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning