Asap Rocky återvänder till Sverige

Asap Rocky uppträder i Globen under tisdagen. Arkivbild. Bild: Joel C Ryan

Asap Rockys senaste Sverigebesök slutade med en månadslång vistelse i Kronobergshäktet och en villkorlig dom för misshandel. Nu är rapparen tillbaka i Stockholm för en spelning i Globen.

Asap Rocky och två andra män i hans sällskap misshandlade en yngre man på gatan i samband med att den amerikanska artisten skulle spela på hiphop-festivalen Smash. Misshandeln skapade rubriker över hela världen, också i Finland där han uppträdde senare under sommaren 2019. Den amerikanske presidenten Donald Trump vädjade i ett telefonsamtal med Sveriges statsminister Stefan Löfven om att den amerikanske medborgaren skulle släppas fri.

I stället dömdes Asap Rocky, eller Rakim Mayers som han egentligen heter, till villkorlig dom för misshandel.

Under onsdagskvällen gör rapparen sin första konsert i Sverige sedan domen. Enligt arrangören Live Nation sker det "efter ett enormt stöd från de svenska fansen".

– Det är en pr-mässigt smart grej att åka tillbaka. Allt handlar om narrativet. När han nu spelar i Sverige igen så förlänger han hela berättelsen och framstår som storsint, sade musikjournalisten Nicholas Ringskog Ferrada-Noli tidigare till TT.

I november hörde rapparen av sig till Kronobergshäktet i Stockholm med ett erbjudande om att donera kläder till de intagna. Han ansökte även om att få uppträda på Kronobergshäktet, eller något annat häkte eller anstalt i Stockholm. I ansökan stod det att han och en dj skulle framföra elva låtar och att ett kamerateam på fyra till fem personer skulle dokumentera konserten.

Kriminalvården avslog ansökan eftersom de menade att de inte kunde garantera säkerheten.

Asap Rocky kommer att gästas av de tre svenska artisterna Jireel, ZE, och Dree Low. Enligt arrangören kommer en del av intäkterna att gå till välgörande ändamål.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning