Arvet efter Brunskärs-Maja lever vidare

Bild: Skivkonvolut

Dottern Anna Danielsson har samlat en hel skiva med egna låtar i traditionell finlandssvensk spelmansstil med allt från vals till schottis.

Folkmusik

Anna Danielsson, Pekka Pentikäinen, Esbo spelmanslag

Brunskärs toner

(Egen utgivning)

Brunskärs-Maja (Maria Granvik) är fortfarande ett namn man talar om i spelmanskretsar och den musikaliska ådran lever vidare i hennes dotter Anna Danielsson, som samlat en hel skiva med låtar hon själv skrivit. De går i traditionell finlandssvensk spelmansstil med allt från vals till schottis, och framförs i stiliga arrangemang av Pekka Pentikäinen. Valserna är extra lyckade och kittlar energiskt dansnerven.

Esbo spelmanslag är inte ett väldigt traditionellt fioldominerat spelmanslag utan snarare en mångsidig folkmusikorkester med många olika instrumentgrupper. Ledaren Pentikäinens eget instrument dragspelet bär oftast huvudansvaret, men ensemblen har många färger på sin palett. Speciellt mandolinerna och Maarit Aarvalas kantele utgör läckra detaljer. En eloge också till Danielssons sondotter Ingrid Lindberg, vars klara sopran klingar finfint på inledningsspåret Brunskärs vals.

Tove Djupsjöbacka Musik- och danskritiker

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning