Artontusen år av Finlands historia

Turnémonolog. Undrar sa flundran om Finland är hundra med Anders Slotte hade premiär på ett eftis i Brunakärr och ska nu ut på turné. Bild: Vibeke Löfgren

Med beundransvärd diplomati korrigerar Anders Slotte barnens svar på frågorna, men den lilla föreställningen om Finlands historia saknade en utomstående blick.

Undrar sa flundran om Finland är hundra

Koncept, text och förverkligande: Anders Slotte. Speltid:ca 50 min. Åldersrekommendation: 6-10 år.

Unga Teaterns premiär på ett eftis i Brunakärr den 14.9. Turnémonolog.

Finlands karta är upprullad i hörnet av vilorummet på ett eftis. Bredvid står Anders Slotte och efter frågor och småprat börjar vi med att gå igenom Finlands placering, grannländernas namn och tre större städer som har betydelse i sammanhanget: Helsingfors, Stockholm och S:t Petersburg.

En flicka får svara på frågan vad historia är, och så sätter vi i gång, med startpunkt i istiden för 18 000 år sedan. Vi hinner gå igenom en hel del – historia, men också vissa intressanta funderingar kring det förflutna, nutid och framtid, epoker, regenter, krig och stora män – och Tarja Halonen. Till slut blir det en kort frågesport.

Med beundransvärd diplomati korrigerar Slotte barnens svar på frågorna, då när det behövs. Framställningen, tempot och svårighetsgraden höll sig på en bra nivå, men gravitationskraften i berättelsen kunde ha varit starkare för att suga in de eftermiddagströtta skoleleverna. Slotte borde ha tagit kommandot genast och sparat frågorna till sist, i stället för att börja med för många – under premiäreftermiddagen splittrades hans eget upplägg för tidigt.

Själva texten har ett bra tempo och det är lagom varierat mellan olika teman och infallsvinklar, så framtida föreställningar har bättre förutsättningar att nå ända fram. Slottes hållning och inställning till barnen var sympatiskt avslappnad. Men den lilla föreställningen saknade en utomstående blick, en regissör som kunnat ge skådespelaren tips om en del korrigerande rörelser.

Barbro Enckell-Grimm

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning