Arton ska bli tolv

Små marginaler. Henrik Dettmann vet att motståndet Finland möter i EM är svårt. Bild: Lehtikuva / Mikko Stig

Det finska basketlandslaget avslutade den första gemensamma träningsveckan med en höjdare. På fredagen ordnade basketförbundet historiens första så kallade "White vs. Blue"-match i Finland. Evenemanget var lyckat men innan Europamästerskapen inleds i slutet av augusti ska truppstyrkan bli tolv. Kampen om spelplatserna är hård.

I fredags spelades historiens första så kallade White vs. Blue-match i Finland. Till evenemanget såldes inga biljetter, utan alla 1 200 platser till evenemanget i Tölö Sporthall hade lottats ut. Matchen gick ut på att landslaget delades i två lag. Det vita laget bestod av de äldre och mer erfarna spelarna, medan de yngre spelarna spelade i blå tröjor.

Efter matchen fick fansen träffa laget nere på planen där de kunde be om autografer och ta bilder tillsammans med spelarna. Tuukka Kotti som tillhör landslagets mest erfarna spelare tyckte evenemanget var lyckat.

– Det här var alldeles fantastiskt och något som saknats i Finland. Förutom att vi kunde ge lite tillbaka till fansen fick vi direkt en bra känsla av att spela tillsammans under EM-lägrets första vecka, säger Kotti.

– Fint att se att alla spelare verkar vara i god form. Det är en väldigt viktig sak när vi går vidare.

Tuukka Kotti, 36, har spelat flera stortävlingar med basketlandslaget och lagkamraterna har varierat genom åren. Kotti är väldigt nöjd med spelarna som är med i det nuvarande laget.

– Vi har en otrolig mängd talang i laget så vår framgång kommer inte att hänga fast vid det. Varje lag är ändå olikt och vi får helt enkelt vänta och se hur laget svetsas ihop. Jag är ändå säker på att vi kommer att ha ett starkt lag då EM inleds.

– Vårt första mål är att gå vidare ur gruppen och resa till Istanbul. Vi har en svår grupp men vi har tidigare också vunnit över bra lag.

"Bollen är rund och marginalerna är små"

Laget som inlett det förberedande lägret inför EM består av bra spelare. Innan EM-turneringen kan starta den 31 augusti måste den nu 18 man starka truppen skäras ned till tolv spelare. Basketlandslagets chefstränare Henrik Dettmann vet att det inte är en lätt uppgift.

– Valkriterierna har varit enkla och vi har helt enkelt velat ha de bästa möjliga spelarna. Under de sista åren har det blivit så att bra spelare blivit utanför laget. Det är synd om de spelarna och svårt för tränarna att fatta besluten, men det hör till saken, säger Dettmann.

Precis som Kotti vet Dettmann att utmaningen som väntar i EM-turneringen är hård.

– Vi kommer att möta tuffa lag i gruppen. Bollen är så rund och marginalerna är så små att det ännu under tävlingarna kommer vara svårt att förutspå hur långt vi kan nå.

Carl Lindbom, 25, är en av de yngre spelarna i landslaget och en av dem som tävlar om att platsa i den slutliga EM-truppen. Han litar ändå på sina chanser.

– Vi har arton tuffa killar med i laget. Det kommer att bli ett väldigt starkt lag efter att man bestämt vilka tolv det är som spelar i EM, säger Lindbom.

– Jag anser att jag har bra chanser att komma med i laget och det är också mitt mål att vara där, men man kan aldrig vara säker.

Finlands EM-turnering startar med en match mot Frankrike den 31 augusti. De andra länderna som delar grupp A med Finland är Slovenien, Polen, Grekland och Island.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning