Årtiondets sämsta lön – lettiska anställda fick 2,90 euro i timmen på fabrik i Pargas

När jobbet utlokaliseras till en kedja av underleverantörer är de som kommer sist illa ute. Men så här illa har det inte varit förut.

Byggnadsförbundet riktar åtgärder mot ett bolag som betalat 2,90 euro i timmen till sina utländska anställda. Det är fråga om den lägsta lönen förbundet stött på detta decennium.

Det lettiska bolaget Katana Serviss jobbade som underleverantör för Aalto Henkilöstöpalvelut Ab på BM Turku Ab:s fabrik i Pargas. När byggnadsförbundet utredde de anställdas obetalda löner visade det sig att de fick bara 2,90 euro i timmen.

Enligt Byggnadsförbundet har man under åren stött på en hel del företag som betalar skräplöner, men Katana Serviss tar hem priset som absolut sämsta lönebetalare.

De anställda har fortfarande inte fått sina obetalda löner. En representant för bolaget meddelade till Byggnadsförbundet att bolaget inte följer kollektivavtalet av de anställdas begäran.

Skräplöner är mer av en regel än ett undantag för anställda som kommer från utlandet. Vanligtvis har lönerna ändå varit något högre.

Arbeten inom byggnadsbranschen utlokaliseras till en kedja av underleverantörer. Då den sista länken i kedjan är ett bolag som är registrerat utomlands kan lönerna vara nästan vad som helst.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning