Efter fyra månaders förhandlingar: Sverige kan få en regering på fredag

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt anländer till riksdagen för ett möte med partiets riksdagsgrupp. Bild: TT/Stina Stjernkvist

På måndagen gav Vänsterpartiet sitt ödesbesked: partiet säger nej till att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister. Men hotet om extraval har minskat – på fredag kan regeringskrisen vara löst.

Det blev ingen lösning på den fyra månader långa regeringskrisen i Sverige på måndagen. Vänsterpartiet, med partiledaren Jonas Sjöstedt i spetsen, sade nej till att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister. Det betyder att den uppgörelse som under de senaste veckorna förhandlats fram mellan Socialdemokraterna (S), Miljöpartiet (MP), Centern (C) och Liberalerna (L) inte har majoritet i en omröstning i riksdagen.

Vänsterpartiets nej behöver ändå inte bli så dramatiskt att det leder till extraval. Vänsterpartiet vägrar bli en "dörrmatta" för socialdemokraterna och kräver eftergifter, men överkomliga sådana. Partiet vill att Löfven ska ta avstånd från den skrivelse i uppgörelsen mellan de fyra partierna som säger att Vänsterpartiet inte ska få något inflytande över politiken under de kommande fyra åren. Sjöstedt räknar med att han och Löfven kan nå en lösning under veckan.

– Min bedömning är att Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Hans politik strider starkt mot vänsterpolitiken, men de andra alternativen är att släppa fram en borgerlig regering eller att orsaka ett extraval, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola, och Expressens politiska expert.

"Mindre risk för extraval"

Jonas Sjöstedt (V) krävde att statsministeromröstningen om Löfven skjuts fram från onsdag till fredag. Talmannen gick hans önskan till mötes. På fredag är det alltså dags för den tredje statsministeromröstningen utav fyra möjliga – sedan blir det extraval. Extraval är ovanliga, Sverige har inte haft ett sådant på över sextio år. Hotet om extraval är ett tecken på hur svår regeringsbildningen nu är.

– Jag upplever att hotet minskade lite i och med Vänsterpartiets besked. Regeringsbildningen skulle knappast bli lättare efter ett extraval. Vilka som skulle bli vinnare och förlorare i ett sådant val beror på vem som orsakar det, vilka regeringsalternativ som står till buds och hur debatten innan valet ser ut, säger Jan Teorell, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet.

Också han tror att Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven efter förhandlingar.

– Vänsterpartiet vill ha Löfven som statsminister, men kräver en markering från Löfvens sida om att Vänsterpartiet inte ska uteslutas från politiskt inflytande. De kräver inte att uppgörelsen som förhandlats fram mellan de fyra partierna (S, MP, C och L) omförhandlas, vilket är viktigt i sammanhanget. 

Hur kommer då det politiska landskapet i Sverige att förändras efter den utdragna regeringsbildningen? Enligt Jenny Madestam är det inte säkert att varken blockpolitiken eller Alliansen är död, trots att Centern och Liberalerna skulle samarbeta med Socialdemokraterna under de kommande fyra åren.

– C och L har valt och krävt att få stå utanför regeringen, de ger den bara sitt stöd, så det är inte omöjligt att de nästa gång går till val med Alliansen.

"Centern är den stora vinnaren"

I Finland har statsvetaren Thomas Karv vid Åbo Akademi i Vasa följt med den svenska rysaren med stort intresse. Det är fascinerande hur trögt det gått och hur svårt det varit för partierna att inse att de faktiskt måste kompromissa för att komma vidare, säger han.

– I Finland är politiska kompromisser något naturligt och självklart. I Sverige har alla hållit så hårt på sina principer att det kan resultera i nyval och ännu svårare förhandlingar efteråt.

Centern är den stora vinnaren i regeringsuppgörelsen, säger Karv. De har vägrat sitta i regeringen, men kommer att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

– Centern får både äta kakan och ha den kvar. Socialdemokraterna kommer att driva centerpolitik under fyra år, samtidigt som Centern framställs som oppositionsparti. Om det lyckas så är det väldigt skickligt, säger Karv.

– Löfven har gått med på alla Centerns största krav. Det är en otrolig politisk framgång för ett parti som har 8,6 procents väljarstöd, säger Karv.

Om Finland hade ställts inför ett likadant valresultat som Sverige skulle vi antagligen ha haft en regering för länge sedan, eftersom Finland har en lång tradition av regeringskoalitioner med partier både från höger och vänster.

Vad är orsaken till den utdragna processen i Sverige?

– Sverigedemokraternas (SD) framgångar. I tidigare val har antingen det borgerliga eller rödgröna blocket fått majoritet, men med SD går det inte. Utan SD skulle ingen prata om att begrava blockpolitiken, säger Karv.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning