Arrivabene på väg att lämna Ferrari

Skall man tro italienska tidningar så är Kimi Räikkönen inte den ende som lämnar Ferrari.

Maurizio Arrivabene har enligt uppgifter blivit utnämnd till ny chef för den italienska fotbollsklubben Juventus, som ägs av holdingbolaget Exor som i sin tur kontrolleras av familjen Agnelli. Familjen är också en av de största aktieägarna i Fiat-Chrysler, där Ferrari ingår, och Arrivabene är barnbarn till den legendariska chefen Giovanni Agnelli som är högste chefen.

Ryktet har cirkulerat några veckor och skälet lär vara att ledningen är missnöjd med att Arrivabene och de andra cheferna inte lyckats föra tillbaka Ferrari till toppen igen och vinna titlar. I början av den här säsongen såg det lovande ut men Mercedes har vänt ett hotande nederlag och går mot en seger i bägge mästerskapen. Dels har Scuderia gjort misstag och dels Sebastian Vettel.

– I Sotji var vi inte ens i närheten av att göra Mercedes nervösa, erkänner Arrivabene.

Varför är Ferrari inte lika snabba som före sommaruppehållet?

De andra teamen, läs Mercedes och Renault, misstänkte att Scuderia hade gjort något med motorn som var olagligt eller åtminstone inte enligt andemeningen i reglerna. Jo Bauer, som är FIA:s besiktningsman och mycket svår att lura, kunde inte hitta något. Men ändå är man inte lika snabba längre.

FIA sade till Ferrari att sätta dit ytterligare en sensor och sedan dess tycks man ha förlorat det övertag man hade tack vare en starkare motor. Det hela handlade om hur man sparade och utnyttjade energin i de två batterierna och den nya sensorn skall övervaka det. FIA har dock aldrig sagt att Ferrari har brutit mot någon regel.

– Nu när de har ytterligare en sensor ser vi en skillnad, säger Renaults teamchef Cyril Abiteboul.

– Vi och alla andra ser det via data som vi får från GPS-systemet. Prestandan är inte lika bra längre. Bilen är inte längre lika stark när det gäller accelerationen och det kan ha påverkat hur det gick i de två sista loppen. Om de har mindre styrka kan de kanske inte använda och ändra vingarna som tidigare och måste lita på downforcen igen.

Sebastian Vettel har sin syn på saken.

– Jag har svarat många gånger på den frågan. Vi har en stark bil men inte så dominant som många har sagt. Men vi ska kunna utmana Mercedes, säger Vettel.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning