Arresteringsordern mot Carlos Puigdemont slopas

Kataloniens ex-ledare Carles Puigdemont.Bild: Lehtikuva/AFP Photo/Tobias Schwarz

Den europeiska arresteringsordern för den katalanske ex-ledaren Carles Puigdemont dras tillbaka.

Det beslutar Pablo Llarena, domare vid Spaniens högsta domstol, enligt spanska medier. Anledningen är att Llarena motsätter sig det tyska rättsväsendets beslut att lämna ut Puigdemont till Spanien på basis av misstankar om förskingring av offentliga medel. Spanien ville framför allt se honom utlämnad för de mer allvarliga brottsmisstankarna om uppror.

De tyska åklagarna slog dock fast att händelserna i Spanien kring tiden för Kataloniens folkomröstning, enligt tysk lag inte går att betrakta som högförräderi eller störande av den allmänna ordningen. Det hade inneburit att Spanien endast hade kunnat åtala Puigdemont för förskingring om han utlämnats.

Även arresteringsorder för Antonio Comin, Luis Puig, Meritxell Serret, Clara Ponsatí och Marta Rovira – andra landsflyktiga självständighetsivrare – dras tillbaka.

Llarenas beslut innebär att Puigdemont och de andra nu är fria att resa som de vill i utlandet, men riskerar att omedelbart gripas om de sätter sin fot i Spanien.

Mattias Mächs/TT

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00