Arrangörerna förstörde Lepistös lopp – tionde plats för besviken finländare

Lotta Lepistö gömde inte besvikelsen efter att hon fått sitt EM-lopp förstört av arrangörernas bil. Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Lotta Lepistö gav arrangörerna i cykel-EM en bredsida efter att en av deras bilar stannat på banan i Glasgow och förstört tidskörningen för finländaren.

Tidskörningen i cykel-EM i Glasgow inleddes lovande för den finländska toppcyklisten Lotta Lepistö. Lepistö hölls i tätgruppens fart i det regniga vädret i Skottland väl, men tre kilometer innan mål var olyckan där – igen.

I landsvägsloppet slutade Lepistös tävling i avbrytning på grund av andningsproblem, men denna gång var det utomstående krafter som förstörde Lepistös medaljjakt. Det var en rysk servicebil som stannade på vägen för att underhålla en rysk cyklist och samtidigt stannade även en av arrangörernas bil bredvid. Bilarna blockerade vägen för Lepistö och finländaren var tvungen att tvärbromsa, vilket resulterade i att hon föll.

– Bakhjulet tappade greppet då jag bromsade. Jag steg upp ganska snabbt, men nog tog det säkert en halv minut, säger Lepistö i cykelförbundets pressmeddelande.

Efter olyckan sjönk Lepistös fart.

– Fallet besvärade slutet och jag började agera lite mesigt.

Lepistö var den tionde cyklisten i mål med tiden 44.18. Någon nöjd cyklist var hon inte vid målområdet och arrangörerna fick kritik.

– Det är mycket pinsamt att detta sker i en tävling på denna nivå. Och att arrangörerna förklarar det med att de inte kan rutten. De skulle ha kunnat bekanta sig med den innan.

Det finländska landslaget har riktat en officiell klagan åt tävlingsarrangörerna och kräver en skriftlig förklaring.

Trots olyckan förbättrade Lepistö sin placering från förra EM där hon kom tolfte.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03