Arrangörer vill ha OS-kval i höst

Nooralotta Neziri hör till de drabbade av det nya OS-kvalsystemet. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Det är inte bara de nationella friidrottsförbunden som protesterar mot att kvalet till OS börjar först den 1 december.Även tävlingsarrangörerna gör det."Om det kan tävlas i höst föreslår vi att det också blir möjligt att OS-kvala", skriver Euromeeting-gruppen.

Arrangörerna av endagarstävlingar i Europa har genom sin sammanslutning Euromeeting skrivit ett brev till Internationella friidrottsförbundets ordförande Sebastian Coe. I detta önskar man att förbundet omprövar beslutet att OS-kvalet startar först den 1 december.

I brevet, som sajten Insidethegames tagit del av, skriver tävlingsarrangörerna bland annat att man förlorat argument till sina sponsorer när tävlingarna, som man hoppas kunna genomföra i höst, inte är OS-kvalificerande.

"Därför föreslår vi att det ska bli möjligt för de aktiva att kvala till OS om tävlingarna kan genomföras i höst", skriver gruppen.

"Det skulle vara motiverande för de aktiva att ha något att träna för."

Gruppen tycker att större tävlingar som EM (i Paris i augusti), stora endagarstävlingar som bland annat Diamond League, samt nationella mästerskap ska vara OS-kvalificerande.

Friidrottarnas organisation, The Athletics Association, säger i ett uttalande att man vill ha en diskussion med det internationella förbundet kring OS-kvalfrågan. I en undersökning bland 685 friidrottare svarade 60 procent att de ville att deras resultat före den 1 december borde vara OS-kvalificerande.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning