Arrangören: Festivalen Rockoff på Åland ordnas som planerat i juli

Festivalen Rockoff i Mariehamn ordnas den 17-25 juli. Bild: Joakim Holmström/Nya Åland

Arrangören för musikfestivalen Rockoff i Mariehamn har meddelat att festivalen ordnas i år. Men Ålands landskapsläkare påminner om att Åland kan tillämpa strängare restriktioner än övriga landet.

De nya reglerna för offentliga tillställningar möjliggör evenemang för över 500 personer efter den 1 juli, om man delar in publiken i sektorer om högst 500 personer.

Därför har arrangörerna för festivalen Rockoff beslutat att hålla fast vid att ordna festivalen den 17-25 juli i Mariehamn på Åland.

Men landskapsläkaren Knut Lönnroth påminner om att smittskyddslagen tillåter Åland att ha striktare regler än övriga Finland.

– Landskapsregeringen kan förbjuda en offentlig tillställning när som helst, sade Lönnroth på en presskonferens i måndags.

En arrangör av en offentlig tillställning ska börja med att skicka en tillståndsansökan till polisen.

– När vi sett detaljerna kan vi uttala oss. Det är väldigt viktigt att hela tiden följa epidemiläget. Det gäller alla evenemang, inte bara Rockoff. Landskapsregeringen kan rekommendera förändringar, eller avbryta evenemanget, med hjälp av polis om det behövs, sade Lönnroth.

Festivalarrangören meddelar på hemsidan att man ställer om och rättar sig efter de restriktioner som gäller. Mer information om artister utlovas nästa vecka. Köpta biljetter till årets Rockoff går att byta till nästa års festival om man så vill.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning