Arrangera inte urvalsproven på plats vid universiteten

Är det verkligen passande att samla människor från flera platser i landet på ett och samma ställe för att skriva urvalsprov?

I måndags när jag öppnade digitala HBL möttes jag av rubriken "Sökande får skriva urvalsproven till universiteten på plats i vår". Jag kunde inte tro mina ögon. Jag är själv sökande i vårens gemensamma ansökan, och kände hur ångesten fylldes i bröstet på mig. Jag loggade in på mina andra kanaler och möttes av ungdomar som kände precis som jag. Jag går tillbaka till HBL:s startsida och läser två rubriker till, "Fiskars samarbetsförhandlar i Finland" och "Vi kan inte hålla ut en enda extra dag – kända kulturpersoner kräver att regeringen likställer konstevenemang med andra sammankomster". Med tanke på de här rubrikerna ställer jag frågan om det verkligen är nödvändigt att arrangera urvalsprov på plats?

För det första är landet mitt i en pandemi. Är det verkligen passande att samla människor från flera platser i landet på ett och samma ställe för att skriva urvalsprov? De allra flesta behöver ta sig till provplatsen med kollektivtrafik, vilket tvingar människor i riskgrupp att göra ett aktivt val mellan hälsa och studieplats.

Att motivera urvalsprovet på plats med att "... anordnandet av fysiska urvalsprov under dessa omständigheter är det bästa sättet att genomföra rättvisa studerandeantagningar" är inte heller ett hållbart argument. Flera av oss kommer att sitta hemma i ofrivillig karantän, och inte ens kunna delta i provet. Ett prov som vi kanske har läst till i flera år. Å andra sidan finns det ungdomar som inte har möjlighet att vara i två veckors frivillig karantän. Att välja frivillig karantän och förlora halva månadslönen är ett privilegium många inte har. Få av oss bor ensamma, och att begränsa kontakten med familj eller sambo är nästintill omöjligt.

En sista fråga till beslutsfattarna: Vi har gjort de här proven tidigare på distans, varför gör vi det inte igen?

Emilia Tallberg, Lovisa

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning