Armia slog 83 år gammalt NHL-rekord

Joel Armia (t.v.) fira det historiska målet med Phillip Danault och Jeff Petry. Bild: Minas Panagiotakis

Matchen mellan Montréal och Washington blev en blåvit fest.

Bara två minuter in i matchen satte Jesperi Kotkaniemi karriärens första NHL-mål och gav hemmalaget ledningen. Joel Armia noterades för en assist.

Kotkaniemi, 18 år och 118 dagar, blev den näst yngsta målskytten i legendariska Montréals historia. Med tanke på klubbens anor är det en anmärkningsvärd bedrift i sig.

– Det var en speciell stund att dela med supportrarna. Det var ganska tokigt. Jag har aldrig hört en sådan publik, säger Kotkaniemi enligt Sportsnet.

Canadiens ledde redan med 3-1, men Washington utjämnade och tog ledningen genom Alexander Ovetjkin i mitten av andra perioden. Men Montréal gav inte upp.

Kotkaniemi utjämnade till 4-4 då dryga tre minuter kvarstod av tredje perioden. Artturi Lehkonen noterades för en asisst. Max Domi gjorde sedan segermålet 5-4 då 22 sekunder kvarstod.

Sedan klev Joel Armia fram. Och skrev historia. Han fick pucken efter tekningen i mitten och sände den iväg mot ett gapande tomt Washingtonmål, då gästerna försökte utjämna utan målvakt. Pucken gick i mål bara två sekunder efter Domis mål – ett nytt NHL-rekord.

Det gamla rekordet hann bli 83 år gammalt. St. Louis Eagles lyckades göra två mål på tre sekunder mot Detroit år 1935. Det nya rekordet lär stå sig en tid.

Canadiens har överraskat den här säsongen och inlett säsongen bättre än många förväntat sig. Laget ligger trea i östra konferensen efter tolv matcher.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning