Armageddon på riktigt: Rymdfarkost ska ramma asteroid

Rymdfarkosten DART skickas upp i morgon. Arkivbild. Bild: John Raoux/TT-AP

Experimentet ska ge oss svar på hur vi bör agera då en asteroid störtar mot jorden.

I morgon sjösätter amerikanska rymdstyrelsen Nasa ett projekt som för tankarna till Michael Bay-filmen "Armageddon" från 1998. Rymdfarkosten DART (Double asteroid redirection test) ska då skickas upp för att ramma en 160 meter lång asteroidmåne och försöka ändra dess omloppsbana, rapporterar Vetenskapsradion.

Några år senare ska en annan farkost åka till den flera miljoner ton tunga rymdstenen och studera krockens inverkan – hur stor kratern blev, och i vilken utsträckning omloppsbanan ändrats.

Experimentet, som är det första i sitt slag, kan bli avgörande för hur vi agerar den dag då en asteroid hamnar på kollisionskurs med jorden.

– Förr eller senare kommer en asteroid krocka med jorden. Det handlar om när, snarare än om. Det här är en försäkringspolicy för vår planet, säger projektledaren Ian Carnelli till radion.

Nasa kartlägger asteroider med omloppsbana nära jorden, det efter ett initiativ från USA:s kongress 2005. Målet är att kartlägga 90 procent av kroppar som mäter över 140 meter. Som det ser ut nu finns det inga asteroider som hotar jorden, enligt beräkningarna upptäkt 40 procent av dem, skriver BBC.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning