Arktisk scenkonst sätter viktiga frågor på agendan

ARKTISKT SAMARBETE. Tuomas Rounakari, Niillas Holmberg, Anra Naw och Connie Kristoffersen i Ruska Ensembles Arktinen Odysseia. Bild: Amanda Ah

Arktinen odysseia är en konsert och en happening full av humor och akuta politiska frågor.

Arktinen odysseia

Regi: Jarkko Lahti. Föreställningsdramaturgi: Ari-Pekka Lahti.

Scenografi: Katri Rentto. Kostym: Auli Turtiainen. Ljus: Nadja Räikkä. Ljud och musik: Tuomas Rounakari. Koreografi: Samuli Nordberg. Video: J-P Passi. Regiassistent: Topi Marin.

På scenen: Niillas Holmberg, Connie Kristoffersen, Anra Naw och Tuomas Rounakari.

Premiär på Nationalteatern 9.3.

Det blir många spontana applåder och utrop när Arktinen odysseia (Arktisk odyssé) har premiär på Nationalteaterns Willensauna-scen. Det är en viktig föreställning och en viktig symbolisk markering i det officiella programmet för Finlands hundraårsjubileum och i ett hus som Nationalteatern. Föreställningen om en enhetlig finländsk "nationalkultur" har trots allt trängt ut kulturer och identiteter som inte platsat in i normen, inte minst ursprungsfolken.

Ruska Ensembles verk, i regi av Jarkko Lahti, är en blandning mellan konsert och happening, med berättelser, dans- och musiknummer. Det är fråga om en samarktisk produktion där tre arktiska konstnärer, Niillas Holmberg, Connie Kristoffersson och Anra Naw delar med sig av tankar och upplevelser. Med på scenen finns också den skicklige musikern Tuomas Rounakari.

Det blir en hel del humor och ironi, men också allvarliga brandtal som ger gåshud – varför har Finland fortfarande inte ratificerat ILO 169-avtalet om ursprungsfolkens rättigheter? frågar Niillas Holmberg. Varför vill Finland inte gå med på att trygga samernas grundläggande rättigheter?

Föreställningen medför därmed en viktig perspektivförskjutning: det här är stora och akuta frågor som ofta trängs ut i marginalen av den offentliga diskussionen.

Föreställningen går tillbaka till historien, hur ursprungsfolk diskriminerats och exploaterats, men det blir också videoklipp från Standing Rock-demonstrationen, som nyligen pågick i USA, där tusentals personer protesterade mot planerna att dra en oljeledning genom folkgruppen Standing Rock Sioux reservat.

Ett magiskt ögonblick infaller sig när Connie Kristoffersen ska demonstrera inuiternas maskdans, ett fantastiskt nummer där Kristoffersen på ett genialt sätt lyckas sparka ner väggen mellan åskådare och scen och totalt avväpna publiken.

Isabella Rothberg Teaterredaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03