Arkitektbyråns VD: ”Man måste hjälpa vänner i nöd”

Leila Tuominen bekräftar – hon och Jukka Peltomäki sällskapade. Bild: Martti Kainulainen

På tisdagen bröt Forma Futuras vd Leila Tuominen tystnaden. Hon har lånat och skänkt pengar till familjen Peltomäki för att så gör en god och djupt troende människa.

Gud och tårar hjälper inte i tingsrätten. Så tänker nog åklagarna som försöker visa att Leila Tuominens och Jukka Peltomäkis förhållande bäddade för mer än missförstånd i markanvändningen och stadsplaneringen i Vanda.

Tisdagsförmiddagen i Helsingfors tingsrätt var ändå försvarets. Målet var att visa hur duktig Tuominens arkitektbyrå Forma Futura är, att det är på grund av kunnandet som FF fått så många uppdrag i Vanda av byggfirmorna och inte för att Tuominen känner ex-stadsdirektör Jukka Peltomäki mer än väl.

– Ja, vi har sällskapat och vi är fortfarande goda vänner, bekräftade Tuominen som utanför tingsrätten vägrat svara på mediernas frågor.

Jukka Peltomäki är svårt skuldsatt och får man tro Leila Tuominen har han varit det länge. Skulderna till Tuominen har ökat sedan Peltomäki tvingades avgå i september 2011.

– Han är skyldig mig ungefär 50 000 euro i obetalda hyror.

Peltomäki bor fortfarande i en lägenhet som ägs av Tuominens bolag Forma Futura.

Leila Tuominen har nyligen skjutit in ytterligare 100 000 euro i Peltomäkis sons golfbolag.

– Jag ville hjälpa när konkursen hotade.

Leila Tuominen förklarar sin välgörenhet med tron.

– Jag är djupt troende och gör som kristna gör – jag hjälper mina vänner.

Enligt Leila Tuominen är inte bara Jukka Peltomäki i penningknipa utan också hans bror och föräldrar.

– Det är sådant som kan hända vem som helst.

Leila Tuominen lärde känna Jukka Peltomäki redan på 1980-talet.

– Jag arbetar dygnet runt. Jukka som orkar lyssna på mig och mina idéer kan ibland titta in tio elva-tiden på kvällen. Jag äter till exempel knappt lunch på dagarna så det är ju en lyx att få göra det tillsammans här i tingsrätten.

Av utredningar som Vanda stad gjort och som åklagaren hänvisar till framgår att Forma Futura varit anmärkningsvärt sysselsatta i Vanda.

– Det är för att vi är duktiga på det vi gör.

Enligt Tuominen är hon åtalad för att arkitektsamfundet vill hämnas på henne, en kvinna som saknar den högre branschutbildningen men är framgångsrik i en mansdominerad värld.

"Alla visste"

Enligt Tuominen vad det känt i vida kretsar i Vanda att hon och Peltomäki var ett par. De två sågs tillsammans exempelvis på teater och opera som var gemensamma passioner.

Jukka Peltomäki är en gift man.

– Jag fick småningom samvetskval och vi slutade sällskapa. Heliga anden har förlåtit mig och nu är vi goda vänner med Jukka, berättade Leila Tuominen.

Det framgick inte hur Peltomäkis fru förhåller sig till kärleksaffären. Däremot är det tydligt att Tuominen skjutit in stora summor pengar i hela familjen. Bland annat har hon betalat Peltomäkis livförsäkring, dock en i sammanhanget ganska obetydlig summa.

– För att det är viktigt att ta hand om familjen, förklarade Tuominen och fortsatte:

– Världen skulle vara så mycket bättre om det skulle finnas mera kärlek och förlåtelse.

Varje gång Tuominen nämnde Peltomäki ändrades tonen lite i hennes röst och till slut brast den helt när känslorna tog över. Också Peltomäki fick kämpa med känslorna när också han, som egentligen vittnade redan för en dryg vecka sedan, måste svara på några tilläggsfrågor.

– Ni misstänker mig för allt. Jag har stått i regnet med någon och också det får ni att verka skumt, sade han och stampade med foten i golvet.

Leila Tuominen har finansierat Peltomäkis och hans familjs boende och stugaffärer och betalat räkningar i ett läge när Peltomäkis månadslön gått upp från cirka 6 000 euro i månaden vid inrikesministeriet till 10 000-11 000 euro i månaden när han arbetade som stadsdirektör i Vanda. Leila Tuominen vet inte hur mycket Peltomäki kortat av på skulderna.

– Något smått kanske, jag vet inte. Han räknade med att arbeta som stadsdirektör tills han fyller 67 år.

Jukka Peltomäki beskriver Leila Tuominen som en snäll och empatisk karelsk flicka. Han begriper inte hur åklagaren tror att han i egenskap av biträdande stadsdirektör med ansvar för markanvändning skulle ha gynnat Forma Futura.

– Jag skötte om förvaltning och personalfrågor. Jag saknar fullständigt substanskunnande i stadsplanering, sade han till åklagaren.

– Vi talade aldrig jobb med Jukka. Han kan inte rita en rak linje, enligt Leila Tuominen.

Jukka Peltomäki åtalas för grovt tagande av muta och brott mot tjänsteplikt. Åklagaren yrkar ett fängelsestraff.

Enligt åklagaren har Peltomäki tagit emot pengar och andra ekonomiska förmåner av ägarna till arkitektbyrån Forma Futura. Åklagaren yrkar också fängelsestraff för arkitektbyråns ägare Leila Tuominen som åtalas bland annat för givande av muta.

Peltomäki och hans närmaste krets har bland annat bott i arkitektbyråns bostäder med hyror som låg under marknadshyrorna, och bjudits på utlandsresor. Totalt rör det sig om mutor på cirka 200 000 euro. Arkitektbyrån fick i stället många uppdrag av Vanda stad.

Peltomäki och ägaren för arkitektbyrån bestrider alla åtal.

Målet har tre grenar med en gemensam nämnare, arkitektbyråns ägare.

Rättegången fortsätter på onsdag. Då ska toppolitiker i Vanda vittna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning