Dykare hittade arkeologisk skatt i Israel

Den hade legat på havsbottnen i ungefär 1 600 år när den nu återigen fått se dagens ljus. Dykare har hittat en arkeologiskt viktig skatt från senromersk tid nära den israeliska hamnstaden Caesarea.

Det var för några veckor sedan som dykare upptäckte lämningar efter ett skepp nära hamnen. Sannolikt har fartyget gått i kvav i en storm och dess last spritts ut över bottnen.

Vad dykarna fann var bland annat en sorts oljelampa formad som huvudet på en afrikansk slav, en figurin av mångudinnan Luna samt fragment av tre stora bronsstatyer.

Fakta

Fornfynd i Israel

Fynd av fornlämningar är mycket vanliga i Israel. Det finns en lång lista på arkeologiska nationalparker i landet. Sju av dem finns på Unescos världsarvslista. Förutom Jerusalem kan dessa platser nämnas:

Masada, klippfästningen nära Döda Havet. Byggdes av kung Herodes, hyllat i Israel som det sista fästet som höll stånd mot romarna.

Akkos gamla stad, en hamnstad från antiken med intakta murar. Den sista staden som hölls av korsfararna under medeltiden.

Bibliska ruinstäder. Av 200 ruinkullar från järn- och bronsåldern är Tel Hazor, Megiddo och Tel Beer Sheva de mest imponerande, med rester av tempel, murar och underjordiska vattencisterner.

Ökenstäder, fyra nabateiska städer i Negevöknen i södra Israel. Vittnar om forntida jordbruk och kryddhandel.

Bet Shearim, en underjordisk begravningsplats uthuggen i klippan med sarkofager från 200-300-talen.

Zippori, en stad från den romerska och bysantiska perioden med rester av gatunät, en amfiteater och hus med praktfulla mosaikgolv.

"Metallstatyer är sällsynta arkeologiska fynd eftersom de alltid smältes ner och återvanns under antiken", skriver Jacob Sharvit, chef för marinarkeologi vid Israels fornlämningsmyndighet (IAA) i ett uttalande.

Enligt IAA har sanden på Medelhavets botten skyddat föremålen och många av dem är i "fantastiskt skick".

Där fanns också ett föremål som är format som en val samt en bronskran i skepnad av ett vildsvin med en svan på sitt huvud.

Dessutom fanns där flera tusen mynt, som vägde omkring 20 kilo. Vissa av dem bär bilden av Konstantin den store som var romersk kejsare 306–337 efter Kristus. Andra mynt bär bilden på Konstantins rival Licinius.

Fartygets järnankare har också återfunnits, vilket sannolikt kastades i ett fåfängt försök att undvika skeppsbrottet.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39