Ärkebiskopen svarar på Päivi Räsänens Pride-kritik: "Kyrkan tillhör alla"

Ärkebiskop Tapio Luoma. Bild: Lina Enlund

Enligt Päivi Räsänen (KD) är Pridefestivalens mål att vara stolt över förhållanden som enligt Bibeln strider mot Guds vilja.

Riksdagsledamot Päivi Räsänen (KD) har tidigare i veckan kritiserat kyrkans beslut att vara en av Pride-evenemangets officiella samarbetspartner. I ett öppet brev till ärkebiskop Tapio Luoma skriver Räsänen att hon är orolig för att "en stor del" av kyrkans medlemmar överväger att skriva ut sig som en följd av beslutet att medverka.

– Ett stort antal aktiva kyrkans medlemmar funderar om de kan uppleva kyrkan som sitt andliga hem. De frågar var gränsen går, skriver Räsänen.

Enligt Räsänen är Pridefestivalens mål att vara stolt över förhållanden som enligt Bibeln strider mot Guds vilja. Hon skriver att hon anser att kyrkan gör sig skyldig till diskriminering om homosexuella personer inte får höra "hela sanningen om Guds ord".

"Handlar om bibelsyn"

I sitt svar skriver Tapio Luoma att Räsänen sätter ord på tankar som han tror att många kyrkans medlemmar har gått omkring och funderat på. Han skriver emellertid att kyrkans beslut att delta i Pride inte är ett ställningstagande om äktenskapslagen, utan det handlar om att kyrkans budskap är till för alla.

– Biskopsmötet har konstaterat i sin äktenskapsredogörelse år 2016 att kyrkan tillhör alla och att samkönade par är välkomna till all kyrkans verksamhet. Det här är principen man velat utgå från då man fattat beslut om att delta, skriver Luoma.

Luoma skriver att han håller med Räsänen om att det i grund och botten handlar om bibelsyn.

– Många olika slags förväntningar läggs på vår kyrka, en del uppnås, andra orsakar besvikelse. I ljus av detta är det viktigt att komma ihåg att kyrkan aldrig är perfekt, eftersom den består av oss icke-perfekta människor. Även med dess fel och brister är kyrkan ett samfund där vi syndiga vänder oss till Guds nåd och kärlek.

Luoma avslutar med att konstatera att han hoppas att kyrkan också i fortsättningen får vara ett andligt hem för så många som möjligt, också Päivi Räsänen.

Fler lämnar kyrkan

I en intervju med Ilta-Sanomat uppger Päivi Räsänen att hon övervägt att lämna kyrkan, men inte tänker göra det än.

– Jag har tänkt att jag än så länge försöker påverka inom kyrkan, säger hon till tidningen.

Diskussionen kring Räsänen, kyrkan och Pride syns också på nättjänsten eroakirkosta.fi. Vid klockan 12 på onsdagen hade kring 200 personer hunnit sätta i gång en process för att gå ur kyrkan, då antalet en normal dag är kring 70. I tisdags hade 350 personer gått ur kyrkan.

Orsakerna till varför man valt att lämna kyrkan varierar, det finns de som gör det i protest mot Päivi Räsänens uttalanden och de som gör det som en reaktion på kyrkans Pridemedverkan.

– Att lämna kyrkan verkar vara lätt hänt då Päivi Räsänen tar ställning till kyrkliga frågor på något sätt. Många uppger bara Päivi Räsänen i sin respons. Det här talar sitt eget språk om situationen, konstaterar nättjänstens informatör Petri Karisma i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning