Århundradets fest på två språk

Matilda Gyllenberg, Jonas Jungar och Ted Urho refererar årets slottsbal, Niklas Aldén är på plats och rapporterar på Instagram, Katja Johansson är vimmelreporter i tv-sändningen och Frida Frankenhaeuser intervjuar gästerna i webbsändningen. Bild: Ilmari Fabritius

I år har Yle Fem ingen egen tv-sändning från slottsbalen. I stället sänds självständighetsbalen från presidentens slott som en gemensam tvåspråkig sändning i Yle TV1.

Självständighetsdagen: Fest på slottet sänds i Yle TV1 kl. 18.55.

– Vi ville testa att göra en tvåspråkig sändning tillsammans med den finska sidan. Det är ett led i Yles satsning på en levande tvåspråkighet. På det här sättet kan vi slå samman resurserna och göra en ännu bättre och större helhet än vi kunnat om vi gjorde två parallella sändningar, säger Svenska Yles innehållschef Anna Forth och försäkrar att det inte är ett sätt att spara.

– Nej, det här är ingen sparåtgärd, utan vi ville göra det på ett nytt sätt. Vi lägger samma resurser på bevakningen som tidigare. Det här innebär att vi kan göra webbsändningen med intervjuer på Arenan större. Webbstreamen är en ny grej för i år.

Referatet av tv-sändningen sker i flerljud på finska och svenska, och man kan själv välja språk på tv:n. Vad beträffar den delen av sändningen är det med andra ord som tidigare. Det tvåspråkiga kommer i stället in i vimmelintervjuerna som görs på både finska och svenska. Intervjuerna översätts sammanfattningsvis av respektive sändnings referenter. Även intervjun med presidentparet är i år tvåspråkig och sänds i Yle TV1 kring klockan 18.50.

– Även om antalet intervjuer på svenska blir färre i själva tv-sändningen blir de totalt sett fler tack vare intervjustreamen på Arenan, lovar Hanna Berndtsson-Hera, som är producent för Svenska Yles bevakning av självständighetsbalen.

Hon uppskattar att knappa 20 intervjuer med gäster i vimlet kommer att göras på svenska, av dem omkring 10–15 i webbsändningen klockan 19.30–22.15. Alla intervjuer kommer i efterhand att kunna ses som separata klipp på Svenska Yles webbplats.

Svenska referenter är i år Matilda Gyllenberg, Ted Urho och Jonas Jungar, alla med tidigare erfarenhet av att referera eller rapportera från självständighetsbalen.

– Det är personer som själva visat intresse för bevakningen, och som kompletterar varandra genom olika expert- och intresseområden. Gyllenberg känner kultur- och universitetsvärlden, Jungar politiken och Urho är insatt i samhälle och opinion.

Den finska sändningen har Jaakko Selin som klädexpert. Varför har Svenska Yle ingen motsvarande expert bland sina referenter?

– Vi har inte valt till den biten. Vi har i stället valt att koncentrera oss på fakta när det gäller klädseln, att informera om vem som stått för designen, i stället för att ha åsikter, säger Berndtsson-Hera.

Varför det?

– Då är man ute på svag is. Det är inte vår uppgift att tycka till, utan det är att ge fakta, och på det sättet lyfta fram finsk design. Publiken där hemma klarar själv av att ha åsikter. Vi ska varken hissa eller dissa. På webben kommer kläderna att lyftas fram mera, men vi kommer fortfarande inte att kommentera rätt eller fel, fulare eller snyggare.

Svenska Yles publiktelefon (09-1480 4653, svenska@yle.fi) är bemannad under kvällen och svarar på frågor om den tvåspråkiga sändningen och hur det är upplagt med intervjuer, referat samt var man hittar allt.

Yle TV1 onsdag 18.55

Malin Slotte TV-redaktör

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46