Argentina säger nej till legaliserad abort

Tamara Deisel kramas om av vännen Florencia Buena, båda aborträttsförespråkare, medan de står i regnet utanför kongressen i Buenos Aires och väntar på omröstningen. Bild: TT/AP/Natacha Pisarenko

Senaten i Argentina har röstat ned det i landet omstridda förslaget om att legalisera abort.

Lagen hade tidigare med liten marginal röstats igenom i underhuset, men i senaten tog det stopp efter en maratondebatt och en omröstning som skedde långt in på natten lokal tid.

Frågan har delat landet och mött starkt motstånd från den inflytelserika katolska kyrkan, och demonstranter från båda sidor samlades under onsdagskvällen utanför kongressen i huvudstaden Buenos Aires.

I dag är abort endast tillåten i tre fall i Argentina: vid våldtäkt, om moderns liv är i fara, eller om fostret är svårt skadat. Det som föreslogs var att abort skulle legaliseras till och med 14:e graviditetsveckan.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02