Årets svenska natten-medalj till föreningen Bold Projects

Föreningen Bold Projects förbereder sig 2019 för en roddexpedition från Helsingfors till Stockholm. Arkivbild. Bild: Nora Sayyad

Svensk Ungdom tilldelar föreningen Bold Projects och dess grundare årets svenska natten-utmärkelse.

Utmärkelsen delas ut för lyckat arbete med samhällsfrågor. Föreningens tillvägagångssätt är något speciellt: genom extrema uppdrag har föreningen lyckats sätta fokus på frågor som psykvårdens tillgänglighet och Östersjöns tillstånd. Man har samlat pengar för välgörenhet bland annat genom att springa ultramaraton och ro från Helsingfors till Stockholm.

I beskrivningen lyfter Svensk Ungdom fram lyckad kommunikation på sociala medier och konkreta åtgärder. Dessutom tar man fasta på att kommunikationen skett på tre språk.

"Jag är glad över att det finns föreningar som Bold Projects, som aktivt engagerar unga att reagera på viktiga frågor i samhället", säger Svensk Ungdoms förbundsordförande Frida Sigfrids i ett pressmeddelande.

Bold Projects grundare är Valtteri Ikäheimo, Bernhard Forstén, Eddie Myrskog och Linus Lehto.

"I början var målet med Bold Projects att utmana oss själva, men prestationerna fick betydelse först när vi insåg att kombinera dem med välgörenhet. Vi är nu mycket nöjda med vårt koncept och det vi lyckats åstadkomma de senaste åren, inte minst att engagera unga", säger Forstén i pressmeddelandet.

Läs också: Ultramaraton samlar in pengar för psykisk hälsa

Läs också: Fyra amatörer ror 500 kilometer för att rädda Östersjön

Bold Projects senaste utmaning är att åka rullskridskor från Nuorgam till Helsingfors och samtidigt samla in pengar till välgörenhet.

Svensk Ungdom har delat ut förtjänstmedaljen sedan 2003. Bland de tidigare mottagarna finns Yle produktionen Egenland, fotbollsproffset Tim Sparv, föreningen Regnbågsankan och initiativet #Övistoo.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning