Årets största mingelfest

Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Det är en konst att kunna mingla rätt – så länge man vet var man befinner sig.

De flesta som varit på slottsbalen tidigare vet tågordningen. De kan rutten till bålrummet och vet var det lönar sig att mingla ifall man vill synas i tv. Bland förstagångsbesökare råder ofta en viss förvirring och många känner sig slussade genom rummen utan att egentligen ha någon koll på var de är eller vart de är på väg.

Innan handskakningen med presidenten får veteranerna intervjuas utanför rikssalen, och däremellan finns en liten paus innan medierepresentanterna förväntas infinna sig i serveringsrummet för att hälsa på presidentparet. Det är i det där glappet vi tappar bort varandra, jag och fotografen. Och ingen av vaktmästarna vet vilken dörr de får öppna för att vi ska hitta rätt.

Ett samtal till fotografen.

"Var är du?"

"Öh, alltså, vi gick in genom stora dörren och till vänster och genom matsalen. Vänta, jag ska kolla."

Fotografen, som står bland den knäpptysta journalistkåren och väntar, vänder sig till personalen och frågar:

"Var är vi?"

Svaret kommer viskandes.

"På presidentens slott."

Ett gapskratt utbryter.

För andra är rutten genom salarna noggrant stegmärkt. Årets kadetter på slottsbalen fick äran att representera i samband med Försvarsmaktens 100-årsjubileum. Förutom att de övat danssteg för att kunna bjuda upp ensamma gäster, har de även drillats i cocktailbjudningar av det här slaget. Stanna inte för länge för att samtala med en person, fastna inte i detaljer under diskussionen och rätta absolut inte till eventuella faktafel. Och drick aldrig ur, ha alltid en skvätt kvar i glaset.

Innehållet i glaset var också ett givet diskussionsämne på årets bal. Den traditionella bålen hade blivit ekologisk, och huruvida den blivit för sur eller inte var en given samtalsöppnare. Ett annat återkommande tema var återanvända klänningar, eller varför inte frackar. Ville man gå lite djupare in på diskussionen fanns alltid klimatförändringen att ta till, på en fest med temat natur och miljö.

Det är ett tema som är mycket större än vad ett enskilt ställningstagande kan tänkas bidra till, påpekade kvällens värd, president Sauli Niinistö. Han hoppades att temat skulle inspirera alla – såväl gäster som dem som ser på festen på tv – att tänka på hur de själv bidrar till miljö och hållbarhet i naturen.

Och många hade tagit det ad notam, genom att dekorera sig i säd eller fiskenät, gamla färgade brudklänningar eller gäddmanschetter. Ett givet samtalsämne för minglarna.

En person missade det här med att mingla snyggt och avlägsnades från slottet efter att ha gett sig på De grönas tidigare partiordförande Touko Aalto. Slottet bekräftar även att det blev en viss fördröjning i köandet in till handskakningen, och att endel gäster därför tvingades springa in längs röda mattan i rätt rask takt.

Men i övrigt skedde det mesta smärtfritt, vilket är hedervärt med tanke på den minuttidtabell som råder med 1 700 gäster, personliga inbjudningstider och direktsända handskakningar.

Att förstagångsbesökare inte vet hur man ska röra sig är kanske därför ingen överraskning.

Johanna Häggblom Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning