Årets seglarkalender fokuserar på vikingar

Seglarkalendern 2021 har vikingtema. Bild: Pressbild

Vikingarna var föregångare till dagens seglare, de var duktiga sjöfarare som tog sig över stora hav med hjälp av segel och vind. Vikingar är tema för seglarkalendern 2021.

Vikingarna hade också en fascinerande förmåga att navigera med hjälp av naturen. Dessutom byggde de sina segelskepp själva, för hand. Detta och mycket mera om våra förfäder vikingarna kan man läsa i nästa års seglarkalender, som är gjord av Derek Breitenstein.

Seglarkalendern i sig är en klassiker som närmar sig medelåldern, den fyller 40 nästa år. Åren 1981–1986 gav Seglarförbundet ut kalendern, därefter utlokaliserades uppdraget till Derek Breitenstein. Syftet har varit att genom kalendern samla in pengar till kappsegling.

– Största delen av upplagan säljs direkt till företag som ger den som gåva till sina kunder. Det finns också en möjlighet för seglingsintresserade att köpa kalendern. En del av vinsten går till att understödja kappsegling, säger Breitenstein.

Temat för kalendern varierar varje år, i fjol handlade den om Finlands flaggas historia, i år är det vikingar.

– Vikingarna hade en fascinerande navigeringsförmåga och skeppsbyggarkonst som var långt före sin tid. Dessutom var de duktiga handelsmän och sjöfarare, samtidigt som de ansågs vara sjörövare. De rörde sig över mycket vidsträckta områden, från Nordamerika eller Vinlandet i nordväst och till Bagdad i sydost, berättar Breitenstein.

Förutom seglinskunskaper och båtbyggartraditioner tar kalendern upp teman som vikingarnas religion och kultur.

HBL

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning