Årets Pride i Helsingfors firas som hybridevenemang

Prideveckan i Helsingfors arrangeras inte som vanligt i år. I stället uppmuntras deltagare att samlas i mindre grupper och gå egna rutter i huvudstaden. Bild: Niklas Tallqvist/HBL-arkiv

På grund av coronapandemin kan inte Helsinki Pride Week arrangeras som vanligt då drygt 100 000 personer brukar samlas till evenemanget. I stället arrangeras prideveckan som ett hybridevenemang, det vill säga både utomhus och online.

Prideveckan arrangeras under en hel veckas tid, från den 7 till den 13 september, och kröns med prideparad på lördagen. Inför paraden skapas ett hybridevenemang för samarbetspartner, organisationer och privatpersoner på evenemangssidorna, meddelar Helsinki Pride i ett pressmeddelande.

Förutom onlineparaden kommer staden och dess gator och parker att dekoreras i regnbågens färger från och med klockan 12 på lördagen den 12 september. Men i stället för en stor arrangerad parad där många människor samlas, uppmanar arrangörerna deltagare att gå egna rutter i staden. Deltagarna uppmuntras också till att ta med egna flaggor och skyltar. Man kan göra sitt deltagande synligt genom att använda hashtaggarna #imwithpride och #helsinkipride2020 på sociala medier.

Efter paraden hålls en pridekonsert i Havskabelhallen (Merikaapelihalli) i Kabelfabriken klockan 16-18. Konserten och själva paraden kommer att sändas på evenemangets sida. Under prideveckan finns det flera aktiviteter att ta del av. Det ordnas bland annat diskussioner, föreställningar och föreläsningar i Nationalmuseet som fungerar som Helsinki Pride House.

Helsinki Pride Week är Finlands största evenemang som lyfter upp mänskliga rättigheter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning