Årets Nobelpristagare i litteratur: Kazuo Ishiguro

Bild: EPA/DANIEL DEME

Den japansk-brittiska författaren Kazuo Ishiguro får årets Nobelpris i litteratur. HBL är på plats när Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius tillkännager pristagaren i Börssalen i Stockholm.

STOCKHOLM Förhandsspekulationerna är alltid många, men sällan hade väl ovissheten varit så stor som inför årets tillkännagivande av Nobelpristagare i litteratur.

Det här efter fjolårets överraskning då priset gick till Bob Dylan och Akademien därmed gick över genregränserna med besked, till somligas förtjusning och andras förargelse – och han dessutom vägrade dyka upp på Nobelfesten och levererade sitt tal med mycket liten marginal.

2016. Bob Dylan, USA.

2015. Svetlana Aleksijevitj, Vitryssland.

2014. Patrick Modiano, Frankrike.

2013. Alice Munro, Kanada.

2012. Mo Yan, Kina.

2011. Tomas Tranströmer, Sverige.

2010. Mario Vargas Llosa, Peru.

2009. Herta Müller, Tyskland.

2008. Jean-Marie Gustave Le Clézio, Frankrike.

2007. Doris Lessing, Storbritannien.

När Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius steg in genom dörren till Börssalen i Stockholm på jämnt klockslag den här första torsdagseftermiddagen i oktober – var frågan om Akademien i år gör ett mindre kontroversiellt val.

– Nobelpriset i litteratur 2017 går till den engelska författaren Kazuo Ishiguro som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen, säger Sara Danius medan kamerorna blixtrar.

Ishiguro föddes i Nagasaki, Japan, och familjen flyttade till England 1960.

När HBL intervjuar Sara Danius har hon precis har talat med pristagaren.

– Han var glad, hedrad och tacksam och tycker det är en stor sak att få vara med i själva Nobeltraditionen, att det finns så många storartade författare i Nobelprisets historia. Han känner sig stolt över att vara med där nu. Och han tycker också att Svenska Akademien är värd all respekt för att den inte titta åt sidan, den har sina värden och håller hårt på dem.

– Jag vet inte om han själv tycker om den beskrivningen men om man tar en bit Jane Austen och en bit Kafka och sätter ihop det och blandar försiktigt så får man Ishiguro.

– Det som gör Ishiguro så speciell är att han är inte så intresserad av att bärga det förflutna, utan han är intresserad av vad man som individ och som samhälle måste glömma för att leva vidare.

Nobelpriset delas ut av Svenska Akademien som har arton ledamöter.

I sitt testamente skriver Alfred Nobel att priset ska gå till den författare som producerat ”det utmärktaste i idealisk rigtning”.

Det första Nobelpriset i litteratur delades ut 1901 till Sully Prudhomme, Frankrike.

För att komma ifråga måste man föreslås av, som Nobelstiftelsen skriver, en behörig person. Det kan vara ledamöter av Svenska Akademien, professorer i litterära ämnen, tidigare Nobelpristagare eller "ordförande i författarorganisationer som är representativa för sitt lands skönlitterära alstring."

600–700 brev skickas också ut till folk och grupper som är "behöriga" för att uppmuntra till nomineringar.

Förslagen ska ha kommit in före 1 februari för att beaktas. Årligen ges ungefär 350 förslag.

En Nobelkommitté bestående av akademiledamöter förbereder prisdiskussionerna. Akademien möts varje torsdag.

I april fastställer Svenska Akademien en kandidatlista på ungefär tjugo namn, till sommaren finns cirka fem namn kvar på listan.

Svenska Akademien beslutar om pristagaren i oktober.

Pristagaren får priset vid en ceremoni på Nobeldagen den 10 december. I fjol var prissumman 9 miljoner kronor, 940 000 euro.

Källa: Svenska Akademien

Bland de förhandstippade fanns Haruki Murakami, Ngugi wa Thiong'o, Adonis, Joyce Carol Oates, Margaret Atwood, Ko Un.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning