Årets luciakandidater är utsedda

Bild: Evy Nickström

Luciakandidater med olika bakgrunder är något som årets jurymedlemmar känner varmt för. Bland kandidaterna finns ett starkt samhällsengagemang.

Årets luciajury sammanträdde på onsdag förmiddag för att i Folkhälsans utrymmen på Topeliusgatan i Helsingfors vaska fram årets tio luciakandidater. KSF Medias chefredaktör Susanna Ilmoni, operasångaren Tove Åman och tv-profilen från Efter Nio, Sonja Kailassaari slog sina kloka huvuden ihop.

– Det var lätt att hitta en konsensus i frågan. Vi har gjort ett noggrant jobb i två timmar. Jag hoppades på variation bland kandidaterna och att kvinnor med olika bakgrund ställer upp och det har det delvis funnits. Det är roligt att få bekanta sig djupare med kandidaternas värderingar. Det har funnits allt från feminism, veganism, gospelsång, hbtq och att ta hand om sina mor- och farföräldrar. Här finns flera exempel på ett fint engagemang, säger Ilmoni.

– Ett viktigt kriterium har varit att kandidaterna ska bry sig om sina medmänniskor. Det ska inte vara så stor betoning på jaget. Det har varit hög klass på ansökningarna, säger Åman.

Ilmoni påpekar att det viktigaste är genuint engagemang. Lucia är inte en uppgift där man ska lyfta en stor lön. Det handlar om att jobba för samhälleliga värderingar man tror på.

– Det har varit ett oerhört fint uppdrag. Det är första gången jag sitter i en jury. Det som jag tycker är intressant är att se vad som rör sig i kandidaternas huvuden. Hur ser livet ut hos en person som är mellan 18 och 26, säger Kailassaari.

Jurymedlemmarnas kontakt med lucia är också en viktig aspekt när man väljer kandidater för ett ansvarsfullt uppdrag. Tove Åman var en av kandidaterna 1989, men hon blev inte vald.

– Jag har fina minnen. Jag minns fotosessionen. Jag lade stor vikt vid frisyren. Jag stack ut då med mitt korta hår. Alla andra hade långt hår minns, säger Åman.

Kailassaari fick en nostalgisk upplevelse i uppdraget.

– Jag minns hur viktigt det var för mina morföräldrar att alla i familjen skulle välja sin favoritkandidat och rösta och delta i insamlingen. Inte trodde jag att jag någonsin skulle vara med i juryn som väljer lucia. Cirkeln är sluten, säger Kailassaari.

Ilmoni har erfarenhet av lucia från sin syster som har Downs syndrom. Ilmoni har många gånger besökt Kårkulla dagcentral när lucia varit på plats.

– Jag vet den otroliga glädjen och ivern när lucia kommer på besök och lyser upp kvällen. Det är en fin upplevelse. Jag har en dotter som varit lucia i skolan. Man får en klump i halsen när lucia skrider in med sina tända ljus, säger Ilmoni.

Årets lucia kröns av journalisten Anna-Lena Laurén.

Bild: KSF Media-arkiv/ Karl Vilhjálmsson

Annica Tallqvist, 20, Esbo

Cecilia Forsström, 20, Sibbo

Ingrid Holm, 18, Kimitoön

Karin Oksanen, 18, Kimitoön

Ella Ukkonen, 18, Esbo

Maryelle Steffansson, 20, Borgå

Sarah Woodward, 19, Närpes

Cajsa Sundqvist, 19, Jakobstad

Rebecca Svenblad, 19, Mariehamn

Lotta Minkkinen, 21, Lahtis

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning