Årets lucia får specialskriven låt

Ingrid Holm var Finlands lucia 2016. Bild: Askar Ibragimov/Folkhälsan

Finlands luciakör uppmärksammar Finlands 100-årsjubileum med en ny låt – Allt har ett ljus. Den är komponerad av Jannike Sandström och Niklas Rosström specifikt för Finlands lucia med kör 2017.

Jannike Sandström, som i tio år har dirigerat luciakören, har också skrivit tidigare lucialåtar tillsammans med Niklas Rosström.

– Låten är ett vinterbrev skrivet till alla dem som behöver en påminnelse om att det finns ljus och hopp. Texten är inspirerad av Anna-Lena Lauréns tal till Finlands lucia Ingrid Holm 2016. Sången passar alla oavsett religion och kul­tur. Texten går att tolka som en direkt hälsning från lucia med tärnor till alla där ute i mörkret. Låten är även en del av Finland 100.

– Lucia står för ett rent, ärligt och hoppfullt budskap och det behövs minsann i dag då samhället och många människor mår dåligt, tillägger Niklas Rosström.

Violinisten Linda Lampenius medverkar på låten, som publiceras på Youtube den 1 december. Hon kommer också att upp­träda i Helsingfors domkyrka i samband medkröningen 13 december.

– Det känns fint att få vara med om den här satsningen för ett gott ändamål. Jag ser fram emot kröningen i Helsingfors domkyrka, säger Linda Lampenius.

Låten Allt har ett ljus är skriven och komponerad av Sandström och Rosström. Musikarrangemanget är gjort av Anssi Växby. Låten är inspe­lad, producerad och mixad av Niklas Nylund i Borgå domkyrka. Det görs en musikvideo som är filmad och klippt av Klaus Suhonen.

HBL

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning