Årets lucia får specialskriven låt

Ingrid Holm var Finlands lucia 2016.Bild: Askar Ibragimov/Folkhälsan

Finlands luciakör uppmärksammar Finlands 100-årsjubileum med en ny låt – Allt har ett ljus. Den är komponerad av Jannike Sandström och Niklas Rosström specifikt för Finlands lucia med kör 2017.

Jannike Sandström, som i tio år har dirigerat luciakören, har också skrivit tidigare lucialåtar tillsammans med Niklas Rosström.

– Låten är ett vinterbrev skrivet till alla dem som behöver en påminnelse om att det finns ljus och hopp. Texten är inspirerad av Anna-Lena Lauréns tal till Finlands lucia Ingrid Holm 2016. Sången passar alla oavsett religion och kul­tur. Texten går att tolka som en direkt hälsning från lucia med tärnor till alla där ute i mörkret. Låten är även en del av Finland 100.

– Lucia står för ett rent, ärligt och hoppfullt budskap och det behövs minsann i dag då samhället och många människor mår dåligt, tillägger Niklas Rosström.

Violinisten Linda Lampenius medverkar på låten, som publiceras på Youtube den 1 december. Hon kommer också att upp­träda i Helsingfors domkyrka i samband medkröningen 13 december.

– Det känns fint att få vara med om den här satsningen för ett gott ändamål. Jag ser fram emot kröningen i Helsingfors domkyrka, säger Linda Lampenius.

Låten Allt har ett ljus är skriven och komponerad av Sandström och Rosström. Musikarrangemanget är gjort av Anssi Växby. Låten är inspe­lad, producerad och mixad av Niklas Nylund i Borgå domkyrka. Det görs en musikvideo som är filmad och klippt av Klaus Suhonen.

HBL

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33