Årets kanske bästa saxofonskiva och bassolo

Finslipat. Både tenor- och sopransaxsoundet är slipat i Eero Koivistoinens händer. Bild: Maarit Kytöharju

Att Eero Koivistoinen står för finslipat saxofonspel borde ju inte vara någon överraskning.

Jazz

Eero Koivistoinen Quartet

Illusion

(Svart)

Illusion är kanske årets bästa inhemska saxofonskiva. Eero Koivistoinens saxofonspel borde inte efter hans många årtionden i branschen längre överraska, men gör det ändå. Både tenor- och sopransaxen är finslipad till tusen – och på egna villkor.

Senast skrev jag om nyutgåvan av Labyrinth (1977) och konstaterade att den egna rösten redan då var långt utvecklad. Det är intressant att jämföra och konstatera hur saxofonisten genom årtiondena från vokabulären har reducerat bort fyllnadsmaterial och kommit till en allt högre andel egen essens.

Men det här är inte allt; även kvartetten med Alexi Tuomarila, basisten Jori Huhtala och trumslagaren Jussi Lehtonen är i oneklig toppform efter fem års existens. Årets bästa inhemska bassolo kanske också finns på denna skiva. I varje fall är Huhtalas känsla för melodi i rekordhög kurs på det lyriska titelspåret. Basistens rytmiska samarbete med Lehtonen och Tuomarila fungerar perfekt. Tuomarila snålas varken med harmonisk underbyggnad eller fint genomförda solon med dramatiska bågar.

Big Five är både afro och femtakt, titeln hänvisar till fem afrikanska viltdjur. Catalonia har knappast något att göra med den senaste tidens händelser i Katalonien, med tanke på inspelningstidpunkten. Melodin kommer från Koivistoinens svit El Viejo Almacén för UMO år 1985. Straight Up är gammal Koivistogoding som flera gånger dykt upp på skiva. I duoversionen av Bill Evans Blue In Green har Tuomarilas piano självfallet en viktig roll.

Skivan är ypperligt inspelad av Jukka Viiri i samråd med producenten Markus Partanen för ett år sedan i Rundradions numera rivna Studio M1. Denna inspelning blev den sista i studion, i vilken många fina sessioner ägde rum under 35 år. Skivan avslutas av Goodbye M1, ett lugnt och vackert stycke som för tankarna till Mancini, men också för ett ögonblick till Beatles i pianosolot.

Jan-Erik Holmberg

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning