Årets julklapp för unga läsare

Bild: Mikael Bobacka

Förutom om självskrivna finlandssvenska Malin Klingenbergs Älgflickan och Maria Turtschaninoffs Breven till Maresi tipsar HBL:s experter på barn- och ungdomslitteratur, Mia Österlund och Maria Lassén-Seger, tomten om följande ungdomsböcker:

Jennifer Mathieu: Moxie (Gilla Böcker)


Mitt i #metoo-rörelsen landar denna rebelliska skildring av Vivianne som tröttnar på sexismen som genomsyrar hennes high school i Texas. Inspirerad av sin mammas Rrriot girl fanzine skapar hon den uppdaterade varianten Moxie som samlar både killar och tjejer som fått nog. Peppande påhittigt.

Gabriella Sköldenberg: Trettonde sommaren (Natur & Kultur)

Psykologiskt ödesdrama om kusinvänskap som går riktigt snett. Övergivna i lantligt kletig miljö pendlar kusinflickorna mellan rollen som duktig och kontrollerad eller utlevande och gränslös. Deras motvilja riktas mot bullbakande feta grannkvinnan Rut i en spiral av överträdelser.

Lisa Bjärbo: Inuti huvudet är jag kul (Rabén & Sjögren),


Liv är introvert och drabbas av panikångest. Dessutom bryter hon och hennes hipsterpappa upp från sin invanda Södermiljö för en tillvaro på landet. Hur pappas regnbågsmönstrade trikåer och My Little Pony tischa och manbun ska gå hem där är frågan. Inom sig är Liv hur rolig som helst och omfamnas omedelbart av ortens udda men hjärtliga unga. Imponerande balansgång mellan svärta och skratt.

Mats Strandberg: Slutet (Rabén & Sjögren)

Klimatkollapsen är ett faktum, nedräkningen mot jordens undergång har börjat och frågan är vad du gör. Lever ut dina drömmar om att bete dig illa eller, tvärtom, försöker vara så dräglig du kan? En mordgåta interfolierar domedagsstämningen när allt ställs på sin spets i denna preapokalyptiska roman där varje sekund räknas, bokstavligen.

Anna Sundström Lindmark & Elisabeth Widmark: Vi skulle segla runt jorden (Natur & Kultur)


Kan man teckna den otillräcklighet som drabbar någon vars pappa glider in i dödsdömda projekt, depression och till slut självmord? I magiska blyertsteckningar laddade av sorg och saknad skildras hur 12-åriga Agnes hanterar sin pappas gradvisa frånfälle och båten som aldrig blir flytfärdig. Serieroman som bäst, till bredden fylld av starka känslor.

Helena Öberg & Kristin Lidström: Kattvinden (Mirando bok)

Tjock bildroman om Manda vars morfar mäklaren ska sälja ett gammalt hus där det i riktig rysaranda visar sig spöka. Bilderna bär berättelsen om två pojkar som drabbats av tuberkulos i världskrigets skugga och isoleras på husets kattvind. Långa partier berättas enbart i suggestiva, färgmättade bilder.

Philip Pullman: Lyras färd (Natur & Kultur)


Prequel till Pullmans prisade Den mörka materian-svit. I ett översvämmat Oxford kämpar Malcolm och Alice för att rädda sig och bebisen Lyra från mörka krafter som vill dem riktigt illa. Mästerligt halsbrytande äventyr mixat med stoff från myt och saga. Svår, rentav omöjlig att lägga ifrån sig.

Anneli Furmark & Monika Steinholm: Närmare kommer vi inte (Wibom Books)


Försiktiga Jens har kommit ut, men plågas av att vara obesvarat förälskad i bästisen Niklas. Kaxiga Edor gömmer sin sårbarhet bakom våghalsiga skate-tricks. En het sommar möts de två uppe i nordnorska Finnsnes, där Jens sommarjobbar. Mot en fond av storslagna fjäll fångas pojkarnas trevande längtan efter kärlek och närhet. En lågmäld serieroman med bultande hjärta.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning