Årets guldanka till Adam Guarnieri: Har ökat förståelsen för transpersoner och mångfalden av kön

Föreläsaren och mentorn Adam Guarnieri premieras med årets Guldanka för att ha bidragit till att öka förståelsen för mångfalden av kön och transpersoners erfarenheter. Bild: Regnbågsankan/SPT

Den finlandssvenska föreningen Regnbågsankan har premierat föreläsaren och mentorn Adam Guarnieri med priset Guldankan i samband med sitt årsmöte i Helsingfors.

Priset tillfaller årligen en person eller instans som har jobbat för att främja sexuella minoriteters rättigheter på svenska i Finland.

Enligt prismotiveringen har Adam Guarnieri "på ett betydelsefullt sätt bidragit till att öka förståelsen för mångfalden av kön och transpersoners erfarenheter i vårt samhälle. Med värme, tålamod och optimism i rösten har han modigt delat med sig av sina insikter och kunskaper", uppger Regnbågsankan.

– Genom sin berättelse är Adam en förebild för många, i synnerhet unga, som funderar över sin könsidentitet och möjligheterna att vara och uttrycka sig själva. Som utbildare har han också hjälpt både föräldrar och yrkesverksamma att fungera som trygga vuxna i bemötandet av barn och unga, säger fjolårets pristagare Nicole Stambej och Tobias Larsson i ett pressmeddelande.

Reformen av Finlands translag finns med i regeringsprogrammet, men programmet omfattar inte minderårigas rätt till att juridiskt korrigera sitt kön.

– Det känns extra aktuellt att årets Guldanka går till en person som engagerat sig i unga transpersoners välbefinnande, säger Regnbågsankans avgående ordförande Bicca Olin i pressmeddelandet.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning