Årets första tropiska natt i södra Finland – var försiktig med midsommarbrasan

Det är inte tillåtet att tända brasor om det finns en aktiv varning för skogsbrand i området. Bild: CC0

Värmeböljan fortsätter i södra Finland. Räddningsbranschens Centralorganisation varnar för faror som kan uppstå då midsommarbrasor snart tänds runtom i landet.

Södra Finland upplevde årets första tropiska natt, skriver Meteorologiska institutet på Twitter på måndagen. Under natten till måndagen sjönk temperaturen inte under 20 grader på vissa ställen.

Under dagen strömmar ytterligare fuktigare och varmare luft in från söder, enligt Meteorologiska institutet. På institutets väderkartor varnar man för höga temperaturer i landets sydligaste delar såsom i Nyland och Egentliga Finland. Också i öst varnar man för värmebölja. I Österbotten råder det däremot inga varningar just nu.

Midsommarbrasornas faror

Mot slutet av veckan firas också midsommar. Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland påminner om att man inte får tända midsommarbrasor utan markägarens tillstånd. Det är inte heller tillåtet att tända brasor om det råder en varning för skogsbrand i området.

Förutom torka ska man också beakta vinden om man planerar att tända en öppen eld. Till exempel ska man se till att vinden inte blåser i skogens riktning.

Om det råder en varning för skogsbrand är det inte tillåtet att tända en midsommarbrasa eller annan öppen eld.

Midsommarbrasa eller annan öppen eld förutsätter markägarens tillstånd.

Brasan måste placeras på en plats där det inte utgör någon fara för att elden sprider sig till terrängen eller byggnader.

Brasan bör byggas på ett icke brännbart underlag. Brandfarlig växtlighet måste avlägsnas från ett tillräckligt stort utrymme runtom elden.

Beakta vindens riktning och styrka innan brasan tänds.

Släckningsutrustning och vatten bör finnas i närheten av brasan.

Håll elden och den närliggande omgivningen under uppsikt – också efter att elden släckts.

Branden släcks med stora mängder vatten.

Källa: Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning