Årets ekumeniska jul i Åbo har klimattema – Petteri Taalas framför budskapet

Den ekumeniska julen i Åbo domkyrka för tre år sedan. Bild: Timo Jakonen/Åbo stad

Petteri Taalas, generalsekreterare för Meteorologiska världsorganisationen, framför ett budskap om miljön vid den 28:e ekumeniska julen i Åbo domkyrka.

Den ekumeniska julen är ett av Åbos traditionella julevenemang, och i år har det klimattema.

I Åbo domkyrka den 16 december framförs nämligen det humanitära budskapet av Petteri Taalas, generalsekreterare för Meteorologiska världsorganisationen WMO.

Att bekämpa klimatförändringen är den största utmaningen som mänskligheten står inför under detta århundrade, menar Taalas.

Han konstaterar att mänsklighetens uppdrag är att värna om planetens välbefinnande också på lång sikt.

"Med de små uppoffringar vi gör nu gör vi en stor tjänst för framtida generationer. Lyckligtvis har vi de tekniska och ekonomiska resurserna för att göra detta. Det finns hopp, men ärmarna måste kavlas upp. Påven Franciskus har konstaterat att Gud Fader benådar, men Moder Jord gör det inte", säger Taalas i ett pressmeddelande.

Olli Mustonen dirigerar

Det är den 28:e gången som den ekumeniska julen samlar företrädare för olika kyrkliga samfund. Tillsammans sänder de ut en gemensam hälsning med hopp om fred i världen.

De som framför hälsningen är ärkebiskop Leo från den ortodoxa kyrkan i Finland, major Saga Lippo som är generalsekreterare för Frälsningsarmén i Finland, fader Marco Pasinato som är stiftsadministrator för Helsingfors katolska biskopsstift samt ärkebiskop Tapio Luoma från den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.

Det blir sång av sopranen Helena Juntunen och domkyrkans kammarkör Nova. Åbo filharmoniska orkester dirigeras av Olli Mustonen. Markku Hietaharju är organist, medan Jukka Pietilä är körledare och försångare.

Kollekten styrs via Finska missionssällskapets Miljöbank för att stöda arbetet mot klimatförändring.

Ordnas i Åbo domkyrka torsdagen den 16.12 klockan 18.

Temat är Gemensamt jordklot, gemensamt ansvar, gemensamt hopp.

Tillställningen är gratis men deltagarna bör ha med sig covidintyg och legitimationsbevis. Munskydd rekommenderas.

På grund av tv-inspelningen och kontrollen av covidintyg uppmanas allmänheten att komma till kyrkan senast klockan 17.40.

Ett sammandrag av evenemanget kan ses i Yle TV1 på julafton, cirka en timme före julfreden och efter det på Yle Areena.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning