Årets Arvid Mörne-vinnare inspireras av Kerouac, Ginsberg och Baudelaire

Ellenore Wentjärvi belönades med första pris i årets Arvid Mörne-tävling. Bild: Privat

Enligt juryn faller tävlingsbidragen i två huvudkategorier: de som utgår från författaren själv och de som placerar sig i en litterär tradition.

Ellenore Wentjärvi, 23 år, är vinnare i årets Arvid Mörne-tävling. Wentjärvis vinnarbidrag beskrivs av juryn som en "pulserande prosalyrisk diktsvit som skruvat skärskådar ung olust". Wentjärvi säger att segern var en överraskning.

– Jag har alltid tyckt om att skriva, det har varit en hobby för mig sedan jag var i femtonårsåldern, men jag har aldrig gett ut något, säger Wentjärvi, som studerar bildkonst vid Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad.

Wentjärvis skrivande utgår från henne själv. Hon gillar att kombinera prosa och poesi och inspireras av beat-författare som Jack Kerouac och Allen Ginsberg samt symbolisten Charles Baudelaire.

– Men jag tycker om väldigt många olika typer av litteratur, poesi och låttexter. Det är svårt för mig att namnge någon specifik.

Glädjande bredd

Totalt fick tävlingen 123 bidrag. Tävlingen gäller vartannat år dikter och vartannat år noveller, och i år var det poesins tur. Den är avsedd för under 30-åringar. Juryn delade ut tre pris och två hedersomnämnanden (se fakta).

– Det finns en glädjande bredd i de bästa bidragen, säger Mia Österlund, litteraturvetare och ordförande för juryn.

Enligt Österlund faller de inlämnade bidragen i två huvudkategorier. Till den första kategorin hör de som mest skriver utifrån sitt eget liv, där psykisk ohälsa, såriga kärleksrelationer, psykologisk växtvärk och opposition mot samtidsandan är uppenbara gemensamma nämnare.

– Det som kännetecknar bidragen i den andra kategorin är att det finns ett klart yttre sammanhang för dikterna, de placerar sig i en litterär tradition, och i dessa bidrag märks det mycket väl att skribenterna själva läser dikt, säger Österlund.

Juryn valde i år att premiera dikter som är framåtpekande, som har attityd och förmår beröra. Om den sedan är lite punkig, solkig, oborstad eller på andra sätt oregerlig stör inte det minsta.

Digital prisutdelning

Med anledning av coronaepidemin ordnas prisutdelningen i år digitalt på SFV:s webbplats. De vinnande bidragen kommer att publiceras i pdf-format i samband med prisutdelningen.

Årets tävlingsjury bestod av Österlund, författaren och litteraturvetaren Tatjana Brandt samt författaren och översättaren Jonas Ellerström från Sverige.

I pris (5 000 euro): Ellenore Wentjärvi från Jakobstad för en "pulserande prosalyrisk diktsvit som skruvat skärskådar ung olust. Dikterna är en trotsig tidskapsel som kollar i backspegeln mot 2012. Mängden livsstilsmarkörer som jagar förbi tyglas av attityd medan oväntade ord som bakfyllevandra, plåsterpop och fördröjd fjortis naglar fast känslosvallen"

II pris (3 000 euro): Emma Levo från Helsingfors för "diktsviten 'Vittring till varning, spricka till skakning'. Med drastiska tonfall och munter men skoningslös självironi berättar Levo om ett vanligt trassligt liv i den post-postmoderna samtiden. Med ofta suverän känsla för rytm och rim skildras små tragedier, ännu mindre glädjeämnen och under allt känslan av att det här livet trots allt är det enda vi har."

III pris (2 000 euro): Christoffer Steffansson från Vasa för "för diktsviten 'I tid och otid'. I dikterna konfronteras en vaken, intellektuellt rörlig blick på vardagen med en mer melankolisk känsla för tillvarons undanglidande, subversiva karaktär. Språket präglas av talspråklig ledighet och en självreflexiv mörk humor."

Hedersomnämnande: Alexandra Harald från Jakobstad och Sandra Holmqvist från Vasa.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning