Aretha Franklin är död

Aretha Franklin. Arkivbild. Bild: TT/AP/Andy Kropa

Soulens drottning Aretha Franklin är död. Hon avled på torsdagen, 76 år gammal.

Aretha Franklin avled i sitt hem i Detroit, uppger hennes publicist för nyhetsbyrån AP.

I söndags rapporterades att Franklin blivit allvarligt sjuk och att nära och kära samlats vid hennes sida för att ta farväl.

Den världsberömda soulsångerskan har sedan en tid tillbaka haft problem med hälsan. Franklin själv och hennes närstående har varit förtegna om hennes tillstånd, men under de senaste åren har hon tvingats ställa in en rad framträdanden på avrådan av läkare. 2010 ska hon ha blivit opererad för en tumör i magen. Tidigare har alla av Franklins tre syskon gått bort i cancer.

Sista albumet i fjol

I februari 2017 meddelade hon dessutom att hon skulle sluta turnera.

Hennes sista konsert blev vid Elton Johns årliga gala i kampen mot aids i november i fjol och samma månad släpptes albumet som blev hennes sista – "A brand new me", inspelad tillsammans med Royal Philharmonic Orchestra.

Franklin föddes i Memphis, men växte upp i Detroit och präglades av gospelmusiken i sin pappas baptistkyrka. Hon släppte sin första skiva redan som fjortonåring år 1956 men fick sitt stora genombrott som r'n'b-artist med låten "I never loved a man (the way I love you)" 1967.

Soulens drottning

Sedan följde hitar som "Respect", "Think" och "I say a little prayer" och hon utnämndes snabbt till "Queen of soul". Efter ett 1970-tal något i skymundan uppnådde hon legendstatus på allvar. Under sin långa karriär har Franklin gett ut ett 40-tal studioalbum och influerat otaliga efterföljare.

Hon har sjungit vid Jimmy Carters, Bill Clintons och Barack Obamas presidentinstallationer, har tilldelats den amerikanska frihetsmedaljen av George W Bush och valdes 1987 in som första kvinna i Rock and roll hall of fame.

Född: 25 mars 1942 i Memphis, Tennessee.

Antal Grammypriser: 18 + 2 hederspriser.

20 ettor på USA:s r'n'b-topplista.

Två USA-ettor: "Respect" (1967), "I knew you were waiting (for me)" med George Michael (1987).

73 topp 100-hits i USA.

Första kvinnliga artist invald i rockens hall of fame 1987.

Sjöng när Barack Obama tillträdde som USA:s president 2009.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning