Året då drömmar blev sanna

20-åriga Olga Ahtinen hör till landslagets intressanta nykomlingar. Bild: Niklas Meltio

När 2017 körde i gång var Olga Ahtinen en gymnasiestuderande som såg fram emot att flytta till södra Finland för att spela för PK-35. I dag är hon såväl student, Brøndbybo samt ordinarie i landslaget som gör sig redo för VM-kval.

Hon hälsar glatt med en fast handskakning och ett brett leende på ansiktet som pryds av en liten blåtira under högra ögat.

– Sorry, träningarna drog lite ut på tiden, säger hon och slår sig ner i aulan i hotellet där damlandslaget bor inför VM-kvalpremiären mot Serbien.

Den 20-åriga Karlebyfödda Olga Ahtinen är taggad och på gott humör efter landslagets träningspass inför kvalstarten. Och varför skulle hon inte vara det? De sista tio månaderna har varit något alldeles extra för henne. En tidsperiod då många av hennes drömmar gått i uppfyllelse.

– Det var mera så att jag hoppades att jag skulle vara här nu. Mycket har hänt i år. Det känns otroligt, säger Ahtinen.

Ahtinen hade före i år redan hört till landslagsringen men det var i januari under tillfälliga förbundskaptenen Marko Saloranta som hon fick debutera i damlandslaget.

– Det är en jättestor ära att representera och höra till den absoluta toppen i Finland.

Hittills har Ahtinen, som debuterade i damligan som 15-åring, spelat sju landskamper. En av dem sticker fram bland alla andra. Hennes fjärde match i blåvitt då hon fick bära kaptensbindeln.

– Tuija (Hyyrynen) och jag blev utsedda till lägrets kaptener. "Tinni" (målvakten Tinja-Riikka Korpela) som brukar vara kapten var inte med laget då. Tuija kunde sedan inte spela i lägrets andra match mot Danmark och jag var kapten. Före matchen funderade jag om det faktiskt är så att jag har kaptensbindeln runt armen. Det var stort. Man kanske ännu inte förstår hur stort det var. Det är något som inte alla får uppleva.

Tjusade Brøndby

Finland förlorade med klara siffror träningsmatchen mot de blivande EM-tvåorna men Ahtinen gjorde helt klart något rätt ute på gräsplanen. Brøndbys scouter fick upp ögonen för den talangfulla mittfältaren och på sommaren kontaktade den danska storklubben Ahtinens PK-35, som hon anslutit till i januari.

– Brøndby ville att jag skulle besöka dem och bekanta mig med klubben. Jag åkte dit för en knapp vecka och så frågade de mig om jag vill flytta. Jag svarade ja, säger Ahtinen leende.

Men beslutet var allt annat än lätt även om hon alltid vetat att spel utomlands är det som hon vill göra. Hon hade nyss fått studentmössan och tajmningen var läglig. Hon valde att slå till.

– Det var inte lätt, säger hon och himlar med ögonen.

– Jag ville ju jättemycket flytta dit, men samtidigt ville jag stanna. Vi ledde ligan, var med i cupen och hade Champions League-äventyret framför oss med PK. Det kändes illa att lämna laget. Jag hade aldrig lämnat ett lag mitt under säsongen. Jag flyttade samma måndag då tjejerna åkte till Belfast för att spela Champions League.

Storklubb i småstad

Att flytta utomlands är ett stort steg mot det okända för vem som helst. Ahtinen medger att det var nervöst, men hon kände sig snabbt hemma i småstaden strax väster om Köpenhamn.

– Visst var det tufft men Danmark var ett lätt ställe att flytta till. Ett nordiskt land med en liknande kultur som i Finland. Jag tycker jag klarat och anpassat mig bra.

– Brøndby i sig är en liten stad – inget jämfört med Köpenhamn. Men jag gillar det, jag är ju själv också hemma från en småstad.

Men en grej är stor i Brøndby: fotboll. Både herr- och damlaget hör till toppskiktet på den högsta serienivån. Speciellt damerna är dominanta. Klubbens samtliga elva ligatitlar har kommit under de femton senaste säsongerna. I fotbollsvärlden är Danmark en jätte jämfört med Finland och skillnaden märks i spelarens vardag.

– Resurserna, även om de inte är jättelika, är större än i Finland. Det handlar om småsaker som gör vardagen lättare och proffsigare. Till exempel så har vårt lag ett eget omklädningsrum. Det hade åtminstone inte jag i något ligalag. Man behöver inte släpa runt sina träningskläder runt stan utan kläderna tvättas. Småsaker som underlättar, säger Ahtinen.

Storgillar Signeul

Det stundande VM-kvalet ser den färska Brøndbyspelaren ivrigt fram emot. Det är Ahtinens första kvalprojekt tillsammans med landslaget och matchen mot Serbien blir hennes tredje under nya förbundskaptenen Anna Signeul som gav gott om ansvar åt truppens yngsta spelare i dubbellandskampen mot Portugal i september.

– Vi har ännu inte jobbat så länge ihop men jag tycker att vi har ett speciellt förhållande med tränaren. Anna är väldigt stöttande och positiv. Det är inte alls en dålig grej. Vi finländare kanske inte alltid förstår hur stränga vi är mot oss själva. Också då man presterar bra. Man kan vara nöjd ibland också, säger Ahtinen.

Finland inleder kvalet som bekant mot Serbien, som slog Israel med 2–0 i sin kvalpremiär. Därefter möter blåvitt Israel två gånger: hemma i november och borta i januari.

– Spelschemat är gynnsamt. Vi får utveckla vårt spel före vi möter Spanien och Österrike, säger Ahtinen som ändå inte underskattar serberna ett dugg.

– Jag har stora förväntningar och jag tror hårt på det här laget, avslutar Ahtinen bestämt.

Fotnot: VM-kvalpremiären Finland-Serbien i dag klockan 17 på Telia 5G-arenan i Helsingfors.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning