Arenakris påverkar mobilnätet i Esbo – DNA: Situationen är helt unik

Stängda dörrar? Metroarenans framtid är oviss. Bild: Karl Vilhjálmsson

Problemen för Esboföreningen Espoo United växer. Eftersom föreningen låtit bli att betala elräkningarna har elektriciteten stängts av i Metroarenan och i träningshallen som ligger invid. Det har också påverkat mobiltelefontrafiken.

Espoo United spelar i Metroarenan vars majoritetsägare är affärsmannen Jussi Salonoja. Mobiltelefonoperatörerna DNA och Elisa har hyrt utrymmen för basstationer på arenan. I söndags berättade hockeysajten jatkoaika.com att obetalda räkningar lett till att elektriciteten stängts av i hallarna. Bägge hallarna på området är stängda med hänglås och igenbommade med plankor eftersom de elektriska låsen är ur funktion.

Bild: -

Den avstängda elektriciteten har påverkat basstationerna och därmed hörbarheten för mobiltelefoner i Tomtekulla och Hagalid. Invånare som bor på området och som HBL talat med har dock inte påverkats av sämre hörbarhet.

När elektriciteten stängts av har mobiltelefonoperatörerna hämtat bensindrivna aggregat som säkrar funktionen för basstationerna.

– Det är bara en tillfällig lösning. Vi måste fylla på aggregatet med bensin med två timmars mellanrum. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Jarkko Laari, som är ansvarig chef för mobilnätet på DNA till Ilta-Sanomat.

Bild: Karl Vilhjálmsson

Alla är på semester

Om inte en lösning nås överväger DNA att flytta på basstationen. Tapiolan Monitoimiareena Oy har marknadsfört istider för 50 euro timmen i juli. På söndag kväll meddelade Tapiolan Monitoimiareena Oy att alla bokningar för att använda hallarna är inställda. Flera evenemang är inplanerade för hösten – bland andra Finlandia Trophy och Esbo stads självständighetsdagskonsert.

Träningshallen ägs till 55 procent av Tapiolan monitoimiareena Oy vars chef Jussi Salonoja är. Han har varit mycket sparsam i sina kommentarer den senaste tiden och HBL har inte nått honom. För Iltalehti kommenterade Salonoja att all onödig förbrukning av energi i hallarna är bortkopplad och att de anställda är på semester.

Bakgrund

Espoo Uniteds ekonomiska bekymmer

Espoo United har en skuld på 100 000 euro till föreningen Blues juniors som skötte om Espoo Uniteds A-juniorers verksamhet i fjol. Dessutom har man obetalda skatteskulder på över 10 000 euro och andra skulder på drygt 20 000 euro. Salonoja har stött verksamheten ur sin egen ficka, men vill inte göra det nästa säsong.

Espoo Uniteds representationslag spelade hockey på den nästhögsta nivån Mestis. Föreningen har också basketverksamhet.

– Jag håller på och förhandlar om en fortsättning för föreningen. Jag kan inte säga mer i det här skedet. Får vi med en samarbetspartner så fortsätter verksamheten. Hallarna har oförtjänt blivit syndabockar av många olika orsaker som jag berättar mer om senare, säger Salonoja till Iltalehti.

45 procent av träningshallen ägs av Esbo stad. Markku Sistonen är chef för Esbo stads motionstjänster. Han är också styrelsemedlem i Tapiolan harjoitusareena Oy som basar för träningshallen. Träningshallen används av flera idrottsföreningar i Esbo.

Bild: Karl Vilhjálmsson

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46