Dopningsrazzia i skid-VM: Polisen tog VM-åkare på bar gärning

Skid-VM i Seefeld skakas av en dopningsskandal. Bild: Lehtikuva-AFP/Joe Klamar

Skid-VM i Seefeld skakas av en dopningsskandal. Aktiva från Österrike, Estland och Kazakstan har gripits av polis, misstänkta för bloddopning.En åkare togs på bar gärning.– Han greps med utrustning för blodtransfusion i armen, säger Dieter Csefan, vid den österrikiska polisen.

Operationen, som fått namnet "Aderlass" (åderlåtning), har under flera månader kartlagt läkaren och hans medarbetare. Polisen misstänker att den kriminella grupperingen, från sin bas i tyska Erfurt, i flera år har hjälpt elitidrottare att bloddopa sig. Totalt har nio personer gripits hittills, varav fem uppges vara aktiva idrottare på plats i Seefeld.

– Det handlar om två österrikiska längdåkare, två längdåkare från Estland och en från Kazakstan. Dessutom en idrottsläkare från Tyskland och medarbetare till honom, säger Hansjörg Mayr, presstalesperson vid åklagarmyndigheten i Innsbruck, vid en presskonferens.

De gripna österrikiska åkarna är Dominik Baldauf och Max Hauke som kom sexa i sprintstafetten i söndags.

Dopningsnätverk

Tillslaget mot VM-orten Seefeld ska vara ett led i en större dopningsrazzia, där bland annat även tyska myndigheter deltagit. Nätverket, med en 40-årig idrottsläkare i centrum, ska ha agerat över hela världen.

Misstankarna handlar om bloddopning. Enligt Dieter Csefan, på österrikiska kriminalpolisen, greps en av längdåkarna på bar gärning i samband med razzian.

– Vi har under utredningen identifierat fem idrottare, som i dag också har gripits. En av idrottarna togs på bar gärning i dag, han greps med utrustning för blodtransfusion i armen, säger Dieter Csefan.

Csefan utesluter inte att fler idrottare kan dras in i härvan.

– Det får den fortsatta utredningen visa.

"Sorgens dag"

Dopningsmisstankarna är ett hårt slag för hemmanationen Österrike.

– Det är en sorgens dag för oss. Det är så trist. Vi var ute och testade skidor och nu känns allt så meningslöst. Det är helt idiotiskt, säger norrmannen Trond Nystad, som är österrikisk landslagstränare, till SVT.

Norrmannen har varit tränare i flera länder och flyttade till Österrike, som han säger, för att lära dem träna bättre och träna smartare. Han säger sig inte ha sett några tecken på att hans österrikiska åkare dopat sig.

– Jag har inte sett någonting. Jag trodde att de var förnuftiga och började tränat hårt, men tydligen var det inte alla som ville göra det. Det är trist. Det är tungt när man ger allt och så sker detta. Det är hopplöst, säger Nystad.

Det finländska skidförbundets verksamhetsledare Mika Kulmala säger till Ilta-Sanomat att det finländska lagets hotell inte har genomsökts.

– Det finländska laget är inte föremål för någon dopningsrazzia. Jag känner inte till vilka lag det här berör, säger Kulmala.

Också det svenska och norska förbundet har berättat att deras lag inte är föremål för polisens insatser.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning