Arcadas miljonsatsning – bygger studentbostäder och motionshall

Miljonsatsning. Så här ska den planerade byggnaden se ut. Bild: Arkiv

Yrkeshögskolan Arcada bygger 103 nya studentbostäder och en idrottshall i Arabiastranden.

Arcada bygger ett modernt höghus på åtta våningar i Arabiastranden. De fem nedersta våningarna skall rymma hundratre nya studentbostäder. Bland de planerade bostäderna finns 84 ettor, 14 tvåor och 4 stycken treor. Lägenheternas storlek varierar mellan tjugoen och femtiosex kvadratmeter.

Fördelningen av bostäderna baserar sig på studenters önskemål.

– Det har varit viktigt för oss att lyssna på studenternas önskemål och det blev tidigt klart att studenter helst önskar hyra en egen etta eller bo med en kompis eller partner, säger Jörgen Wiik, vd för fastighets Ab Arcada Nova.

Våningarna 6–8 ska rymma en idrottshall med motionssal och testlabb för Arcadas idrottsutbildning. Om kvällarna kommer hallen att vara tillgänglig för allmänheten.

Enligt Henrik Wolff som är rektor på Yrkesskolan Arcada och vd för stiftelsen Arcada har byggandet av sporthallen planerats redan länge.

– Det har redan länge varit vår avsikt att bygga en idrottshall på området för att stödja vår idrottsutbildning. Det har vi planerat redan i tio år. Det slutliga konceptet om att bygga bostäder och idrottshallen i samma veva startade för drygt ett år sedan, säger Wolff.

– Vi hör till huvudstadsregionens idrottsakademi Urhea och vill bjuda bra omständigheter för både idrottarna i akademin och de studerande i våra idrottsutbildningar.

Då den nya byggnaden blir klar kommer Arcada att ha 610 studentbostäder på campusområdet i Arabiastranden. Bostäderna är inte enbart för Arcada utan de är också menade för andra studerande i huvudstadsregionen. Enligt Wolff har Arcada inte några vidare visioner av att bygga på området.

– Då byggnaden är färdig är tomtreserveringarna som beviljats oss på området till ganska stor del utnyttjade. Efter den här fasen börjar det nog räcka för oss.

Byggandet på området ska inte orsaka några förändringar i trafiken, eller orsaka några större problem på området.

Byggnaden ska befinna sig intill Hermanstads strandväg i Helsingfors. Byggarbetet inleds i augusti, hela projektet ska vara klart i januari 2019. Budgeten för byggprojektet är 19 miljoner euro.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning