Arbis vill skapa gemenskap genom mat

Nya smaker. Under matmässan på Arbis bjuds det på allt från amerikansk böngryta till brittisk paj och spanska morotsbullar. Bild: Mostphotos

På onsdag bjuder Arbis in alla och envar att pröva på nya smaker och upplevelser i form av mat, berättelser, danser och spel från olika länder. Då ordnas mat- och kulturmässan som vill främja mångfald och fördomsfrihet.

Har du smakat på konfekt från Brasilien, vinbladsrullader från Egypten eller mozzarellaefterrätt från Irak? På onsdag kväll bjuds det på små läckerheter från olika delar av världen vid Arbis i Helsingfors, då integrationseleverna presenterar sina forna hemländer med hjälp av mat, kultur och berättelser.

– Tanken med mässan är att våra elever ska få visa upp något från sin kultur och sin bakgrund, förklarar Ghita Henriksson, lärare i hushållslära på Arbis.

Förutom kurser i svenska för utlänningar ordnar Arbis också arbetskraftspolitisk utbildning för invandrare, med deltagare från olika delar av världen. Det är dessa svenskstuderande som nu har ställt sig i köket för att svänga ihop böngrytor, pilaff med lamm, mantja och fläskpannkakor.

– I deras kurser har det ingått matlagning och då har fokus varit på finska rätter. Men nu har eleverna själva fått välja maträtter som representerar deras gamla länder.

Förutom att man får smaka på maträtter från olika kulturer kan bekanta sig med line dance från USA, lekar och brädspel från Mexiko och höra historien bakom Shepard's pie från Storbritannien.

– Jag hoppas att alla som ens har lite intresse för olika kulturer kommer till matmässan och att de går fram och pratar med eleverna, om både maten och deras traditioner. De vill så gärna dela med sig av sin historia. Och det går bra att prata svenska – kunskapsnivån varierar förstås, men alla kan grunderna i svenska, påpekar Henriksson.

Det är nu första gången Arbis ställer till med matmässa. Idén kommer ursprungligen från Andrea Brandão-Berglund, timlärare i språk. Hon kom till Finland från Brasilien som utbyteselev, hittade sin blivande man och stannade kvar. Hon har skrivit en uppsats om hur viktigt det är att utlänningar får synas i samhället och visa upp delar av den kultur de kommer ifrån. Det här har Arbis tagit fasta på och ordnar nu matmässan för att främja mångfald och fördomsfrihet på ett konkret sätt.

Mat- och kulturmässan är öppen för alla och inträdet är gratis. Helsingfors arbis, finns på Sturegatan 2 det här läsåret.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning