Arbis är tillbaka i sitt nyrenoverade hus i Tölö

Det står staplar med flyttlådor i entrén, lådor med böcker utanför biblioteket och kaféet saknar helt stolar. Men det gör inget, såväl rektor Moa Thors som resten av personalen vid Arbis är strålande lyckliga – de har fått flytta tillbaka till sitt nyrenoverade hus på Dagmarsgatan!

Byggarbetare i gula västar syns överallt i den fria bildningens högborg i Tölö, de målar fönsterbågar, fixar med dataanslutningar och lägger sista handen vid husets förnyade tekniska lösningar. Renoveringen av Arbis hus från 1958 är inne på upploppet. Personalen har fått flytta in, exilen på Sturegatan är ett minne blott.

– Det är underbart! Det gör inget att vi inte har hittat rätt ben till mitt arbetsbord, vi är tillbaka i Tölö igen och det är vi alla väldigt glada över, säger en glädjestrålande rektor Moa Thors och hon får medhåll av biträdande rektor Pamela Granskog.

Biträdande rektor Pamela Granskog vet berätta att många av höstens gymnastikkurser på Arbis redan är fullbokade. Själv uppskattar hon att biblioteket har fått flytta in i rummet intill kaféet. Bild: Leif Weckström

Flyttlasset gick den 3 augusti och på onsdag eftermiddag borde det mesta av möblerna och den övriga inredningen ligga på sin plats, för då är det invigningsvaka på Dagmarsgatan. Då har Helsingforsborna möjlighet att gratis pröva på ett urval av de kurser som erbjuds i vinter, allt från att spela piano på pekplatta till att studera historia med barn. Det ordnas också guidade rundturer i huset varje heltimme med start klockan 17. På plats finns kända finlandssvenskar som Kjell Westö, som samtalar om sin nya roman Den svavelgula himlen och artisten Frida Andersson, som ger en konsert i festsalen.

50-talsstämning

Trogna Arbisbesökare kommer att känna igen huset också efter renoveringen. Mycket är sig likt, som exempelvis trappor, golvmaterial och tegelväggar. Alla andra väggar har blivit målade på nytt, många i ursprungliga nyanser av grått och turkost.

– Det har renoverats med pietet, man har lyckats bevara 50-talsstämningen just genom att spara en del gammalt material med också genom att ta fram sådant som försvunnit under tidigare renoveringar, säger Thors.

Nu är förhoppningsvis draget från de stora fönstren historia och därmed också inomhustemperaturer på bara 12 grader vintertid. Ventileringen är helt förnyad, likaså värmeelementen. För kursdeltagarna är de nya slöjdsalarna en konkret och efterlängtad förbättring.

– Nu har vi äntligen moderna och ändamålsenliga slöjdsalar. De har flyttats upp från nedersta källaren till gatunivå. För att utnyttja dem maximalt har vi förlängt terminen och bokat in en kurs i slutet av maj också, Snickarglädje för hem och stuga.

En av de saker som rektor Moa Thors är allra mest nöjd över i nyrenoverade Arbis är den moderna slöjdsalen, som är fullbokad med en rad praktiska hantverkskurser i höst. Bild: Leif Weckström

Vi tar en promenad genom det nyrenoverade huset och börjar med en titt i de splitternya slöjdsalarna, där dagsljuset strömmar in genom fönstren. Hyvelbänkarna är inte monterade ännu, men verktyg och apparater finns där. Alla dörrar i korridorerna är försedda med förgyllda handtag och skyltarna intill varje klassrumsdörr är också fastsatta med guldknoppar – en stilig detalj som förstärker känslan av stiligt renoverat gammalt hus.

– Vi har samlat arbetsrummen till kanslivåningen, här har alla nu plats i två- och trepersoners rum. Det är en klar förbättring från förr, då det fanns små krypin lite här och var, byggda allteftersom behovet uppstod, berättar Thors.

Biblioteket har flyttat ned en trappa och ligger nu vägg i vägg med kaféet, en planlösning som säkert kommer att tilltala besökarna.

– Här i hörnet av kaféet ska vi inrätta en tidningshörna där man kan läsa tidningar och dricka kaffe. Stolarna saknas fortfarande, de ursprungliga stolarna har restaurerats och ska få nytt tygöverdrag, säger säger Pamela Granskog.

Nya tavlor ersätter freskerna

Genast i entrén på gatuplan syns en stor förändring – Tove Janssons fresker finns inte kvar längre. Än så länge lyser rödtegelväggarna bara, men lagom till svenska dagen ska där hänga nya konstverk.

– Vi har beställt nya målningar av Chris af Enehjelm. De är redan klara och hänger för tillgället på HAM. Jag är glad att det blev just hon som fick måla våra nya tavlor, de andas glädje och rörelse. Dessutom känner hon vår verksamhet och har en känsla för vad Arbis är, säger Granskog.

Guldglittrande. De nya skyltarna och dörrhandtagen går i guld. Bild: Leif Weckström

Det är inte bara väggarna som har förnyats, tittar man i årets kurskatalog så finns där också en rad nya kurser. Yoga är fortsättningsvis populärt och där finns hela 24 olika grupper att välja mellan. De flesta lektioner i motionsgymnastik för damer är redan fullbokade, likaså många av matlagningskurserna för barn och vuxna tillsammans.

– I år erbjuder vi en fortsättningskurs i rumänska och en kurs i arabiska. Världsläget påverkar också vårt kursutbud, folk är intresserade av det som är aktuellt, säger Granskog.

– Eller vad sägs om kursen Nonfigurativ konst med algoritmer? Där förenas programmering och konst på ett helt nytt sätt, tipsar Moa Thors.

En annan nyhet för i höst är öppna lördagar, då det ordnas en rad olika kurser som man inte behöver anmäla sig till i förväg – det är bara att droppa in och pröva på att steka blinier, bekanta sig med insekter som föda eller få hjälp med att serva sin cykel.

Fotnot: Arbis håller invigningsvaka på Dagmarsgatan 3 i Helsingfors klockan 16–20 den 30 augusti. Anmälningar till kurser är öppen hela tiden på ilmonet.fi. Höstens första kurser börjar måndagen den 11 september.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning