Arbetsvägrare grundade förbund: Vill ha pengar utan prestationer

Bild: LEHTIKUVA / JARNO MELA

En grupp arbetsvägrare har grundat ett förbund och kräver slut på tvångsarbete. Förbundets informatör är författaren Johannes Ekholm.

Aktiveringsmodellen blev sista droppen för en grupp arbetsvägrare, som beslöt att grunda ett förbund. Arbetsvägrarförbundet (Työstäkieltäytyjäliitto) anser att arbetslöshetsförmånen ska vara motprestationslös. Förbundet använder humor i sin kommunikation, men påstår sig vara allvarlig.

Förbundets pressrepresentant och informatör är författaren Johannes Ekholm, som har skrivit några böcker och pjäsmanus. Ekholm har ibland kallats "sin generations röst".

Förbundets verksamhet går ut på att sprida information om arbetets skadliga inverkan på individen, samhället och miljön. Förbundet delar även ut tips på hur man ska göra för att arbetsvägra utan att förlora sina förmåner.

Bland annat rekommenderar förbundet att man skriver ett dåligt CV och gör sitt bästa för att framstå som en otrevlig och icke-flexibel person. Förbundet påpekar ändå att man inte ska spela över, eftersom arbetskraftsbyrån kan genomskåda det.

Förbundet kräver också att arbetskraftsbyråerna görs om till mötesplatser för arbetsvägrare och att allt fördömande av arbetslösa omedelbart upphör.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46