Arbetslöshetskassa: Sysselsättningen släpar efter trots hoppingivande maj

Allmänna arbetslöshetskassan YTK hoppas att de lättade coronarestriktionerna ska resultera i att antalet ansökningar om fortsatt dagpenning ska minska under sommaren. Bild: Pixabay

Allmänna arbetslöshetskassan YTK uppskattar att arbetslösheten steg till 19,3 procent i maj. Arbetslöshetskassan fick mer än dubbelt så många ansökningar om fortsatt dagpenning som i fjol.

Allmänna arbetslöshetskassan YTK uppger att antalet ansökningar ökat rekordartat under våren, framför allt de som ansöker om fortsatt dagpenning efter en första ansökan.

I maj fick arbetslöshetskassan 52 000 ansökningar om fortsatt dagpenning, vilket är mer än dubbelt så många som under samma period i fjol.

Arbetslöshetskassan konstaterar i ett pressmeddelande att resultatet visar att sysselsättningen släpar efter och att permitteringar fortfarande pågår.

Däremot minskade antalet som gjorde en första ansökan om inkomstrelaterad dagpenning med trettio procent från april till maj, vilket visar att tillströmningen av arbetslösa åtminstone tillfälligt avmattats.

Arbetslöshetskassan uppskattar på basen av ansökningarna att arbetslösheten bland fackets medlemmar steg till 19,3 procent i maj.

Samtidigt uttrycker man en förhoppning om att de lättade coronarestriktionerna ska resultera i att antalet ansökningar om fortsatt dagpenning ska minska under sommaren.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning