Arbetskraft som valfläsk

Människor som bor utanför EU och vill jobba i Finland eller Sverige är brickor i ländernas politiska spel inför riksdagsvalen.

Statsminister Juha Sipilä (C) signalerade i en radiointervju i söndags att det börjar bli dags att slopa behovsprövningen för arbetsrelaterad invandring från länder utanför EU. Enligt Sipilä kunde det ske stegvis så att all prövning i slutändan är slopad.

Det är välkommet och orsaken till Sipiläs utspel är att det behövs mer arbetskraft till Finland för att välfärdssamhället ska kunna garanteras. Statsministern säger att det finns behov av arbetskraft som har specialutbildning, men även lägre utbildning.

I regeringsprogrammet sägs om arbetskraftsinvandring att nuvarande praxis fortsätter när det gäller prövningen av behovet av arbetskraft. Men en skrivning antyder att en ändring kunde göras redan nu, under den här regeringens sista år. Det sägs att "behovsprövningen vad gäller arbetskraft från länder utanför EU kan lindras när detta är motiverat med tanke på sysselsättningen och de offentliga finanserna".

Åtminstone sysselsättningsmässigt och sålunda ekonomiskt förefaller det vara motiverat eftersom det trots fortsatt relativt hög arbetslöshet råder brist på arbetskraft inom olika sektorer i snart sagt hela landet.

Men det ser knappast Blå framtid som tillräckligt motiverat. Då riksdagsvalet står för dörren inom ett år och Sannfinländarna finns i opposition vill De blå knappast lätta på regelverket och ge ett sken av att plötsligt ha blivit mindre invandringskritiska.

Tänker de två stora regeringspartierna låta Blå framtid med ett väljarstöd på under två procent bromsa ekonomisk tillväxt, lösningar på arbetskraftsbrist, företagens expansion och människors möjligheter att flytta till ett jobb och ett bättre liv?

Ja, antagligen.

Samtidigt som Sipilä utrycker tankar om en mer liberal arbetsinvandring kommer rakt motsatta signaler från Sverige. Sipiläs statsministerkollega Stefan Löfven vill skärpa de svenska kraven kring lågkvalificerad arbetskraftsinvandring. Motiveringen är att det skulle förbättra möjligheterna för svenskar och tidigare invandrare att få jobb.

Den socialdemokratiska statsministern sade nyligen i en radiointervju att "det är orimligt att det kommer tusentals personer till Sverige varje år för att göra jobb som arbetslösa i Sverige kan utföra". Samtidigt vill de svenska Socialdemokraterna också införa ett försörjningskrav för dem som vill komma tillsammans med sin familj till Sverige för att arbeta.

Löfvens uttalanden har väckt en hel del kritik och han har bland annat beskyllts för att använda sig av samma retorik som Sverigedemokraterna. SD konstaterar också att Socialdemokraterna nu kommer med nästan samma förslag som de själva tidigare har kommit med.

Centerns partiledare Annie Lööf anklagar Löfven och Socialdemokraterna för att piska upp motsättningar mellan människor på den svenska arbetsmarknaden och att de borde skämmas.

Vänster om Socialdemokraterna säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt likaså att S borde se över sin retorik och i stället rikta sin vrede mot oseriösa företag som utnyttjar människor, inte mot fattiga människor som jobbar hårt för dåliga löner.

Kritiken har också varit kraftig från Socialdemokraternas koalitionspartner, Miljöpartiet, som betecknar sossarnas politik som mossig.

Socialdemokraterna funderar också över ett förbud mot tiggeri. Även där har partiet stöd av SD men också av Moderaterna, medan de övriga partierna är mot ett förbud.

De svenska Socialdemokraterna verkar nu gå i samma riktning som sina danska kamrater, även om danskarna fortfarande har ett långt försprång i sin invandrarkritiska linje.

Om det här anslår takten till valrörelsen inför riksdagsvalet i Sverige i september kan det bli en smutsig kampanj med invandrarfrågor i centrum. Då finns det en given segrare – Sverigedemokraterna – i form av en valvinst eller i form av att ha fått igenom sin politik via andra partier.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03