Arbetsgrupp föreslår stamvårdande vargjakt – femårigt försök kan börja i höst

Jord- och skogsbruksministeriets arbetsgrupp föreslår ett femårigt försök med stamvårdande vargjakt, förutsatt att skyddsnivån klassas som gynnsam. Bild: Shutterstock/SPT

Finlands naturskyddsförbund vill se strikta krav innan stamvårdande vargjakt kan inledas. Luonto-liitto lämnade tidigare arbetsgruppen i protest.

Jord- och skogsbruksministeriets arbetsgrupp föreslår att det görs ett femårigt försök med stamvårdande jakt av varg. Försöket kan börja i höst, förutsatt att Naturresursinstitutet bedömer att vargens skyddsnivå är gynnsam. Institutets bedömning förväntas bli klar på hösten.

"Jakt är en viktig del av stamförvaltningen av stora rovdjur och målet är att inleda stamvårdande jakt också i fråga om vargen", säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C) i ministeriets pressmeddelande.

Enligt arbetsgruppen är målet att reglera vargstammens tillväxt, minska vargrelaterade konflikter och främja acceptansen för varg för att trygga en gynnsam skyddsnivå.

Förra veckan uppgav Naturresursinstitutet att vargstammen i Finland ökat med omkring 30 procent jämfört med i fjol.

Enligt Finlands naturskyddsförbund är det positivt att vargstammen har ökat. Förbundet deltog i arbetsgruppens beredning och skriver i ett pressmeddelande att alla i arbetsgruppen har förbundit sig till en gynnsam skyddsnivå för vargstammen.

"Stammen är fortfarande för liten för allmän jakt av arten", säger miljöchef Tapani Veistola i förbundets pressmeddelande.

Finlands naturskyddsförbund listar flera krav innan de godkänner stamvårdande jakt. Bland annat anser förbundet att man måste vänta på Naturresursinstitutets vetenskapliga slutrapport som förväntas bli klar 2022.

Miljöorganisationen Luonto-Liitto lämnade tidigare ministeriets arbetsgrupp i protest mot beslutet att stödja jakt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning